Constructor de case pentru fantome

444 vizualizari

casafantomeDe mai bine de douăzeci ani, Lek Hout, un priceput dulgher din capitala cambodgiană Phnom Penh, a lăsat deoparte făcutul scaunelor, meselor, şi altor obiecte de mobilier pentru uzul celor vii şi s-a ocupat de realizarea unor case miniaturale, destinate… spiritelor celor decedaţi! Pentru că în tradiţia budistă, aceste spirite nu părăsesc imediat pământul, ci mai zăbovesc, după moarte, câtva timp, printre rudele lor şi, în consecinţă, trebuie să aibă undeva găzduire…

La cei 37 de ani ai săi, meşterul cambodgian se lăuda că „a dat casa” la nu mai puţin de 10.000 de compatrioţi ce „şi-au schimbat domiciliul”, trecând pe tărâmul celălalt. „Este o tradiţie moştenită din bătrâni, pe care noi, cambodgienii, o păstrăm cu sfinţenie. Dacă este sau nu adevărată, nu ştiu, că doar nu s-a întors nimeni de acolo, să spună cât de confortabil i-am amenajat casa”, glumeşte Hout.

Înarmat cu foarfece, clei, glass-papier şi scândurele de lemn, tâmplarul nu este decât unul dintre cei câteva zeci de „meşteri de case pentru fantome” din Phnom Penh, meşteri care se bucură de o reputaţie foarte bună şi sunt răsplătiţi pentru priceperea lor, pe măsură. „În general, cei ce apelează la noi pentru a le oferi un adăpost spiritelor rudelor decedate, ne cer o casă simplă, cu strictul necesar. Există însă şi cazuri în care, dată fiind bogăţia din timpul vieţii a decedatului, trebuie să adăugăm o sumedenie de accesori, care de care mai costisitoare. Au fost oameni care mi-au cerut să decorez casele spiritelor cu antene de satelit, limuzine, terase, piscine şi chiar personal de serviciu, realizat, de asemenea, din bucăţele de lemn. Dar, la preţul pe care l-au plătit, aş fi fost în stare să le fac şi ţigări de foi în miniatură!”

Credinţa în existenţa după moarte a unei vieţi asemănătoare cu cea terestră este adânc împământenită în societatea cambodgiană, care a adaptat religia budistă la vechile practici animiste. „Casele spiritelor” sunt înălţate pe un piedestal, la circa un metru de pământ şi se întind, deseori, pe câţiva metri pătraţi, fiind veritabile opere de arta miniaturale şi… efemere.

Fiindcă, după câteva zile, moment în care spiritul se desprinde definitiv de trup, caselor, construite din materiale foarte inflamabile, li se dau foc, după ce, mai întâi în camerele lor se pun fotografii sau mici obiecte ce i-au aparţinut decedatului.