În afară de a bea un pahar cu şampanie şi a ura „La mulţi ani!” cei dragi vouă în noaptea de Anul Nou, cei care sărbătoresc Revelionul trebuie să ştie că mai există o serie de superstiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute. Unele din ele aduc ghinionul, dar altele aduc noroc. Să vedem împreună care sunt aceste superstiţii:
Să-i pupăm la ora 12 pe cei dragi nouă – Atunci când ceasul bate ora 12 şi intrăm în Anul Nou, trebuie să-i sărutăm pe cei dragi nouă, nu doar pentru a celebra acel moment magic, ci şi pentru a menţine legăturile de afecţiune şi în următoarele 12 luni.
Pentru a avea un an prosper, trebuie ca proviziile să fie pline – Masa trebuie să fie îmbelşugată, camara trebuie să fie plină de bucate, portofelul trebuie să fie plin de bani…asta dacă dorim ca în noul an să avem parte de belşug.
Să nu avem datorii. Anul Nou nu trebuie să ne prindă cu datorii, aşa că aveţi grijă ca să plătiţi totul până la 1 ianuarie.
În prima zi după Anul Nou, nu scoateţi nimic afară! Nimic, dar absolut nimic, nici măcar gunoiul, nu trebuie să plece din casă în prima zi de Anul Nou. Dacă în prima zi de Anul Nou trebuie să oferiţi cadouri prietenilor dvs., lăsaţi-le în maşină. Unii oameni au „îndulcit” această regulă, spunând că este OK dacă dai afară lucrurile aduse de alţii în casa dvs. În orice caz, trebuie să reţineţi că Anul Nou trebuie să înceapă cu un lucru adus din afară, înainte de a scoate ceva afară.
Mâncarea norocoasă de Anul Nou. Unele tradiţii spun că în prima zi de Anul Nou este bine să mâncaţi fasole albă cu picăţele negre, pentru că acest lucru va atrage noroc, în special financiar. Alte mâncăruri „norocoase” sunt: supa de linte, mâncărurile de porc şi varza murată. În orice caz, de prima zi de Anul Nou nu trebuie să mâncaţi carne de pasăre, căci vă aduce ghinion!
Nu spălaţi în prima zi de Anul Nou. Asiguraţi-vă că nu spălaţi nimic în prima zi de Anul Nou, căci altfel un membru al familiei voastre va fi şi el „spălat” (va muri) în anul care vine. Nici măcar farfuriile nu trebuie spălate.
Purtaţi haine noi. Purtaţi o haină nouă de 1 ianuarie, pentru ca pe tot parcursul Anului Nou să aveţi parte de cât mai multă îmbrăcăminte nouă.
Lăsaţi anul vechi să plece. Când se apropie ora 12 a Anului Nou, lăsaţi deschise larg toate uşile casei, pentru ca anul vechi să plece fără oprelişti.
La mijlocul nopţii, faceţi zgomot cât mai mare. În jurul orelor 12 a Anului Nou, faceţi cât de mult zgomot puteţi, pentru ca spiritele rele să poată pleca. Conform unei vechi superstiţii, spiritele rele urăsc zgomotul mare, aşa că nu ezitaţi chiar să urlaţi!
Vedeţi de unde bate vântul în prima zi de Anul Nou. În primele ore ale Anului Nou, ieşiţi afară şi vedeţi de unde bate vântul. Dacă vântul bate din nord, tot anul va fi o vreme rea; dacă bate din sud, va fi o vreme frumoasă. Dacă vântul bate din est, tot anul vor fi calamităţi şi foamete; ciudat, dar, dacă vântul va bate din vest, anul va fi extrem de bogat, dar o persoană apropiată va muri. Dacă vântul nu va bate deloc, va fi un an bun pentru toţi.