Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Atlantida s-ar afla în munţii Anzi din America

224

atlantida3La peste 2000 de ani de la data când povestea ei a fost scrisă de celebrul filosof al Greciei Antice, Platon, Atlantida renaşte din cenuşa uitării, incitând spiritele ştiinţifice. Insula scufundată împreună cu civilizaţia ei luxuriantă şi opulentă a fost descrisă de Platon În două scrieri (dialoguri), numite „Timaios” şi „Critias”. Iniţial, lucrarea trebuia să cuprindă trei compartimente distincte, dar din motive necunoscute autorul n-a izbutit să mai scrie şi ultima parte, în care urma să tragă concluzia. În comparaţie cu restul operei sale, „Timaios” şi „Critias” nu sunt creaţii cu alură dramatică, ci mai degrabă descrieri aride, minuţioase şi totuşi pline de un mister nepătruns.

A existat multă vreme părerea că Atlantida descrisă de Platon este „o viziune poetică”. Mult mai puternic pare, însă, argumentul discipolilor lui Platon, care atestă realitatea istorică a informaţiilor transmise de maestrul lor. Indiferent de natura adevărului, savanţi sau simpli aventurieri din toate epocile şi din toate colţurile pământului au încercat să afle unde s-a aflat, de fapt, Atlantida.

Sugestiile pentru localizarea insulei Atlantida pot să umple rafturile unei întregi biblioteci. Regatul legendar a fost situat ba în Creta, în vechea Troie, în Asia Mică, pe coasta atlantică a Franţei şi Spaniei, dar şi în vastele întinderi îngheţate ale Antarcticii, în jungla Americii Centrale sau în profunzimea Oceanului Atlantic. Recent, acestei liste de candidaturi i s-a adăugat o nouă ipoteză de localizare, datorată cartografului britanic Jim Allen, care interpretează într-o manieră inedită un pasaj din Platon, neanalizat până în prezent de cercetători.

El a pornit de la descrierea confor căreia în mijlocul Atlantidei s-ar fi aflat un câmp, înconjurat de un mare canal  circular, din care pornea o reţea de canale mai mici, ca nişte raze. Amintindu-şi de o teorie care situa Atlantida pe continentul american, Allen, expert cartograf al armatei britanice, deci nu oricine, a întreprins o inspecţie cu harta în mână, pentru a găsi o astfel de reţea. Investigaţiile sale au dat roade. Ele l-au condus pe malurile lacului Poopo, în Altiplano, o zonă cu lacuri de munte, din Anzii Bolivieni.

Lacul Poopo, vazut din satelit
Lacul Poopo, vazut din satelit

Teoria lui Allen este acreditată de mai multe dovezi. Astfel, descoperirea recentă a unor urme de tutun şi de cocaină în interiorul unor mumii egiptene dă de înţeles că au avut loc, foarte devreme, schimburi fructuoase între America şi Africa. Navigatori fără pereche, atlanţii ar fi putut foarte bine să fie iniţiatorii acestui drum comercial precoce, construind un imperiu maritim cu baze atât în nordul Spaniei, cât şi în sudul continentului american.

Un alt indiciu ţine de lingvistică. Incaşii numeau continentul american Ţara celor patru ţinuturi. Or, unul dintre aceste ţinuturi, de-a lungul versantului estic al Anzilor, era Antisuya, ţara antisilor. În plus, în limba indigenilor, alt înseamnă apă, iar antis desemnează şi cuprul, dar şi Munţii Anzi Cordilieri. Asociind cei doi termeni dialectali, obţinem cuvântul Atlantis, locul acoperit de ape din Anzi, cu alte cuvinte Altiplano este locul unde s-a ridicat odinioară Atlantida, iar America de Sud – imperiul aflat dincolo de Coloanele lui Hercule, susţine Allen.

Instigaţi de ipoteza lui Allen, un grup de cercetători anglo-bolivieni, conduşi de către colonelul John Blashford-Snell, au plecat în 1998 într-o dificilă expediţie, dinspre lacul Titicaca spre podişurile boliviene înalte din Altiplano, de-a lungul fluviului Desaguadero.Încărcaţi din greu, au luat-o pe un canal localizat pe harta lui Allen, îmbarcându-se pe nişte plute pe care le-au construit la faţa locului, din trestie. Obiectivul expediţiei era simplu: să facă săpături de-a lungul malului mării interioare, care a acoperit Altiplano, acum 15000 de ani, la mai mult de …4000 m deasupra nivelului mării. Arheologii nu aveau decât o singură speranţă aceea de a găsi vestigiile construcţiilor omeneşti. O astfel de descoperire ar fi constituit un început de dovadă pentru teoria lui Allen, conform căreia distrugerea acestei civilizaţii ar fi dat naştere mitului Atlantidei.

Din nefericire, călătoria a început rău, cu furturi de provizii, operate în timpul nopţii de băştinaşi. Au urmat apoi nişte furturi cumplite, care au încetinit şi mai mult dificila înaintare spre Altiplano. În sfârşit, pe 18 martie, tenacitatea lor a fost răsplătită, exploratorii atingându-şi ţinta. Surprizele n-au întârziat să se arate. Foarte repede, exploratorii au găsit indiciile a ceea ce căutau: la 20 Km de lacul Titicaca, au descoperit un soclu şi două figurine de piatră de 60 cm înălţime, reprezentând nişte Cha-Cha Pumas – fiinţe jumătate om, jumătate pumă. Aceste statuete caracteristice erau o dovadă serioasă că vechiul popor Tiwanaku, cel care cândva construise piramidele şi templele din Bolivia, se instalase în acest loc. Prima fază a expediţiei boliviene s-a terminat în aprilie 1998, având ca rezultat mai multe  descoperiri arheologice, mai ales urmele unor mici sate şi ale unor canale, datând din anul 1.100 î.Ch. Chiar dacă aceste descoperiri acreditează într-o oarecare măsură teoria sa, Jim Allen nu afirmă încă faptul că Altiplano a fost leagănul Atlantidei. Dar îşi continuă cercetările…

Orgoni Crystal