Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Arhimede, savantul grec omorât în timp ce efectua un calcul matematic

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Mulţi dintre noi am auzit de Arhimede (celebrul om de ştiinţă grec din atinchitate), cel care a exclamat „Evrika!”, descoperind o lege a fizicii în timp ce făcea baie. Dar mai puţini dintre noi ştiu cum a murit această minte strălucitoare a antichităţii.

În anul 212 î.Hr., Siracusa, oraşul natal al lui Arhimede, a fost ocupat de către romani. Sub comanda generalului Marcellus, armatele romane au atacat pe uscat şi pe mare. Soldaţii greci au folosit multe dintre armele mecanice ale lui Arhimede pentru a lansa săgeţi şi a catapulta pietre către invadatori, forţându-i pe aceştia să se retragă. Genialul Marcellus, înţelegînd că armele sale nu pot face faţă celor ale lui Arhimede, a aşteptat răbdător şi, după cum sperase, a observat că cetăţenii din Siracusa s-au complăcut cu victoria lor aparentă. Într-o noapte, după ce grecii organizaseră o petrecere de sărbătorire în interiorul zidurilor cetăţii, romanii au escaladat zidurile şi au învins cu uşurinţă populaţia ce suferea de mahmureală. Sute de greci au fost măcelăriţi, însă Marcellus a poruncit ca Arhimede să fie prins viu.

Matematicianul în vîrstă de 75 de ani, ce nu aflase despre atacul nocturn, a fost găsit acasă, aşezat pe jos, contemplând un grafic desenat în nisip. O vreme el nici nu şi-a dat seama că în încăpere pătrunseseră soldaţi. Când un roman a înaintat către Arhimede pentru a-l aresta, acesta şi-a întins braţul şi a exclamat: „Amice, îndepărtează-te de graficul meu!” El nu a zărit sabia soldatului ce i s-a împlântat în spate.

Arhimede a murit. Iar la scurt timp, aceeaşi soartă a avut-o şi atacatorul său, executat pentru nerespectarea ordinelor. În mijlocul triumfului său militar, Marcellus a jelit moartea savantului. Generalul a înţeles valoarea inventatorului dispozitivelor de război şi a cerut ca trupul lui Arhimede să beneficieze de o înmormântare onorabilă după tradiţia grecească.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu