A fost vreodată Einstein repetent la învăţătură?


Einstein7Einstein s-a născut la 14 martie 1879 la Ulm, în Germania. În anul următor, familia sa s-a mutat la Munchen. A fost dat la şcoală în 1886, la vârsta de şapte ani. La nouă ani, a fost înscris la Luitpold-Gymnasium. La vârsta de 12 ani, studia algebra – o materie dificilă, studiată în mod obişnuit de elevii de 15 ani. Era foarte bun la ştiinţele exacte. Dar, din pricină că sistemul educaţional german din secolul al-XIX-lea era foarte drastic şi rigid, asta nu l-a ajutat să-şi dezvolte aptitudinile umaniste (în domeniul istoriei, limbilor străine, muzicii şi geografiei). De fapt, mama sa, şi nu şcoala, a fost aceea care l-a încurajat să studieze vioara – pe care a ajuns să o stăpânească foarte bine.

În 1895, a dat examen de admitere la prestigioasa şcoală Politehnică Federală din Zurich, Elveţia. Avea 16 ani, fiind cu doi ani mai tânăr decât ceilalţi candidaţi. A avut rezultate foarte bune la fizică şi matematici, dar a fost respins la materiile non-ştiinţifice, având rezultate proaste în special la franceză – nu a fost admis. De aceea, şi-a continuat studiile la şcoala cantonală din Aargau, a studiat intens şi, într-un final, a fost declarat admis.

În octombrie 1896 a început, în sfârşit, să studieze la Şcoala Politehnică Federală (chiar dacă, la vârsta de 17 ani, era cu un an mai tânăr decât majoritatea celorlalţi studenţi). În acelaşi an, a scris o lucrare strălucită, care îi anticipează munca de mai târziu, legată de Teoria Relativităţii. Einstein nu a rămas repetent în liceu şi, în mod evident, nu a fost un elev slab. Şi atunci, cum s-a născut acest mit?

Simplu. În 1896 – ultimul an în care Einstein a studiat la şcoala din Aargau -sistemul de notare a fost inversat. O notă de „6″, care reprezenta înainte nota cea mai mică, a devenit nota cea mai mare. (Einstein a avut o medie de 4,91 din 6 – o notă destul de bună.) O notă de „1″, care înainte era nota cea mai bună, a devenit nota cea mai proastă. Oricine se uită pe foaia matricolă a lui Einstein poate observa că nu a avut note apropiate de „1″ – care, conform noii grile de notare, ar fi însemnat repetenţie.

Elevii nu se mai pot folosi de acest mit ca scuză pentru rezultatele proaste -trebuie doar să muncească mai mult…


Lasă un comentariu