Un tărâm transcendental: tehnologia extraterestră ar putea exista dincolo de materie

179

O mare parte din gândirea curentă despre viaţa extraterestră avansată, ce ar fi cu miliarde de ani înaintea speciei umane, imaginează forme de viaţă care ar fi evoluat în maşini de inteligenţă artificială. Astronomul-şef al SETI, Seth Shostak, a spus: “Dacă ne uităm la scara timpului în dezvoltarea tehnologiei, la un moment dat se inventează radioul, şi, când folosim radioul, atunci avem o şansă de a fi găsiţi. Dar după câteva sute de ani de la apariţia radioului, se vor inventa “maşinile de gândit”, ceea ce probabil omenirea o va face în acest secol. Aşa că, în câteva secole, vom deveni inteligenţe biologice.”

Dar, dacă o formă de viaţă superioară şi avansată nu se mai bazează pe materie? Dacă ea ar exista la un nivel înalt decât cea a materiei? Materia şi informaţia se află acolo unde este? – se întreabă Paul Davies, fizician şi astrobiolog la Arizona State University. Acum 500 de ani, conceptul de calculator, un dispozitiv de manipulare a informaţiilor, sau cel de software, ar fi fost de neconceput. La fel, e posibil ca să existe un nivel mai înalt ce este dincolo de experienţa şi înţelegerea umană.

Davies crede că tehnologia extraterestră nu e realizată din materie, nu are o mărime fixă sau o formă, nu are graniţe bine stabilite sau o topologie, este dinamică pe scara spaţiului şi a timpului şi noi nu o putem înţelege. Această tehnologie nu ar consta din lucruri separate şi distincte, ci, ar fi mai degrabă un sistem creat din mai multe niveluri subtile. Tehnologia extraterestră respectivă nu încalcă legile fizicii, chiar dacă nu face parte din “natură”. De exemplu, o rază laser pe Lună nu încalcă legile fizicii, deşi nu face parte din “natură”.

Aşadar, n-ar fi exclus ca extratereştrii să existe, dar noi să nu fim capabil să-i observăm…