Șahul este unul dintre cele mai populare și respectate jocuri de societate din toate timpurile. Sute de milioane de oameni joacă șah în întreaga lume, fiind practicat de oameni de toate vârstele și naționalitățile. A juca șah nu este doar distractiv, ci este, de asemenea, o activitate intelectuală excelentă, deoarece jocul de societate îl obligă pe jucător să gândească logic și să descopere fiecare scenariu posibil de la începutul jocului până la sfârșit.
Șahul oricum nu este un sport nou; el a fost inventat cu mult timp în urmă, cu aproape 1500 de ani. Șahul a venit inițial din nordul Indiei, şi apoi a crescut rapid în popularitate și s-a răspândit în Persia. Când arabii au cucerit Persia, șahul a fost preluat de lumea musulmană și ulterior s-a răspândit în sudul Europei. În Europa, șahul a evoluat în forma sa actuală în secolul al XV-lea.
Toată lumea ştie cum se joacă şahul: piesele celor doi oponenţi se mută de la cele două zone orizontale a tablei de şah către centru. Acum însă, Dr. Zbigniew Kokosinski, un profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare dintr-o universitate din Polonia, vine cu o nouă versiune a șahului: jocul este jucat în diagonală!
Ideea profesorului Kokosinski este originală și promițătoare. „Noua metodă din spatele jocului este mai captivantă decât cea a șahului tradițional. Mai mult, permite începătorilor să joace un joc egal cu parteneri experimentați”, a scris profesorul.
În noul joc de şah, piesele mută în diagonală pe tabla șah standard, care este orientată în diagonală în raport cu jucătorii. Piesele de şah sunt aranjate oarecum diferit decât în varianta binecunoscută. Regii sunt înconjurați / apăraţi de alte piese, iar regina stă în fața regelui. La începutul jocului, regina este, de asemenea, păzită de cal şi de nebun.
Jocul în diagonală al șahului este guvernat de reguli noi. Pionii se pot deplasa în două direcții (nord-vest și nord-est) și pot ataca secțiunile din sud, est și vest, spre deosebire de versiunea originală.
Această nouă invenție de șah a fost oarecum o surpriză, deoarece profesorul Zbigniew Kokosinski a descoperit din greșeală acest nou mod de a juca, încercând să aranjeze figurile de pe tablă de șah ca o metaforă a forțelor militare din regiunea Kaliningrad.
Tabla de șah în diagonală va fi la fel de populară ca cea tradițională? În prezent, acest joc este necunoscut, dar poate fi amuzant să încercați…
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): polandin.com