Torquemada, cel mai criminal inchizitor din istorie! Veţi rămâne uimiţi să aflaţi ce grozăvii a înfăptuit în numele creştinismului…

  •  
  •  
  •  
  •  

Tomas de Torquemada a devenit celebru, fiind personificarea Inchiziției spaniole. În a doua jumătate a secolului al XV-lea, mulți evrei și musulmani care trăiau în Spania s-au convertit la creștinism doar de fațadă, pentru a-și ușura existența. Inchiziția a fost creată de monarhi catolici, în conformitate cu instrucțiunile papei Sixtus al IV-lea, dar rezultatele ei erau modeste.

Torquemada avea să schimbe totul. El a fost inchizitor adjunct din februarie 1482, pentru ca din 1483 papa să-l numească Mare Inchizitor al Castiliei. După câteva luni, papa i-a extins jurisdicția și asupra regatului Aragon.

Ca reprezentant al papei și cel mai înalt oficial al tribunalului Inchiziției, Torquemada a putut controla întreaga activitate a instituției în Spania. Și-a delegat puterea altor inchizitori, pe care-i alesese personal, și a înființat imediat tribunale în 7 orașe, printre care Sevilla și Zaragoza.

Sarcina pe care și-o propusese Torquemada era de a purifica Spania de erezie și disidență, iar evreii constituiau o barieră importantă în această privință. Toți erau priviți cu neîncredere de creștini, întrucât cei numiți marani erau convertiți doar cu numele și continuau să-și practice în secret obiceiurile. Deoarece mulți erau bogați și, implicit, puternici din punct de vedere politic, reușiseră să scape de tribunale.

Rezultatul a fost o cruciadă de purificare a Spaniei, prin care se elimina „sângele impur”. A fost o acțiune nerealistă și stupidă, nu numai pentru că în țară erau atât de mulți evrei, ci și pentru că, aproape nimeni nu avea sânge pur. Prin venele majorității locuitorilor, inclusiv ale lui Torquemada, curgea și sânge evreiesc sau maur. Torquemada dorea să stârpească erezia și să-i distrugă pe marani.

Inchiziția a publicat informații pentru identificarea maranilor.
• Dacă vecinii tăi poartă haine curate și frumoase în zilele de sâmbătă, ei sunt evrei.
• Dacă își curăță casele în zilele de vineri și aprind lumânările în ziua aceea mai devreme decât se obișnuiește, sunt evrei.
• Dacă mănâncă pâine nedospită și își încep mesele din Săptămâna Mare cu țelină și salată, atunci sunt evrei.
• Dacă îi vezi rugându-se cu fața la un zid, legănându-se înainte și înapoi, sunt evrei.

Oamenii care își vedeau vecinii în toate aceste ipostaze trebuiau să-i dea în vileag, iar Inchiziția avea să-și facă datoria. Pedeapsa cea mai blândă era confiscarea bunurilor, o metodă utilă pentru finanțarea războiului împotriva maurilor. Urma apoi umilirea în public; maranii erau purtați pe străzi. După aceea erau flagelați la ușa bisericii.

Lucrurile nu se opreau însă aici. Dimensiunile pedepselor s-au extins până la arderea pe rug, care a fost transformată în spectacol public. În cazul în care condamnații retractau și sărutau crucea, erau iertați de chinurile arderii, fiind mai întâi strangulați. Dacă doar retractau, erau arși pe un rug din lemne care ardeau repede; dacă refuzau să retracteze, agonia era prelungită prin folosirea de lemne cu ardere lentă.

După ce și-a atins în mod spectaculos țelul principal, expulzarea evreilor, Torquemada s-a retras la mănăstirea Sf. Toma din Avila. Se temea că va fi otrăvit de dușmani și ținea lângă farfurie, ca antidot, un corn pe care-l credea de inorog. N-a fost otrăvit, ci a murit de moarte naturală, în 1498.

Torquemada s-a făcut vinovat de o imensă cruzime, folosită pentru a-și interoga victimele sub amenințarea cu tortura și moartea. Printre formele de tortură preferate s-au numărat arderea tălpilor și sufocarea. A fost responsabil totodată de confiscarea averilor, de umilirea și arderea ereticilor pe rug. Este imposibil de precizat câți oameni au suferit între 1483 și 1498, cât timp Torquemada a fost Mare Inchizitor.


  •  
  •  
  •  
  •