Savantul Carl Sagan ne vorbeşte despre o posibilă civilizaţie extraterestră existentă pe steaua Vega, la doar 26 ani-lumină de noi!


„Contact” este un roman SF din 1985 scris de savantul american Carl Sagan, fiind publicat de editura Simon & Schuster. El tratează tema contactului dintre umanitate și o formă de viață extraterestră mai avansată din punct de vedere tehnologic.

La un moment dat, Carl Sagan ne vorbeşte despre o civilizaţie extraterestră care s-ar găsi pe steaua Vega. Vega este cea mai strălucitoare stea a constelației Lira, a cincea stea de pe cer ca strălucire și a doua din emisfera celestială nordică, tot ca strălucire. Vega se află la 25,31 (sau 26) ani-lumină de Pământ şi, împreună cu Arcturus și Sirius, face parte din grupa celor mai luminoase stele din vecinătatea Soarelui. Vega a fost „steaua polară” a cerului nordic aproximativ în anul 12.000 înainte de Hristos, și va fi din nou după circa 11.000 de ani.

Deşi se poate spune că e doar un roman SF, se ştie că în romanele sale omul de ştiinţă Carl Sagan vorbea adesea despre multe adevăruri. Haideţi să vedem ce spunea în roman savantul:

„Prima emisiune televizată de pe Pământ a fost transmisă la o putere de emisie cel puţin medie în 1936, la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Berlin (salutul lui Hitler). Spre deosebire de transmisiile radio obişnuite din anii ’30, acele semnale TV au trecut de ionosferă şi s-au strecurat în spaţiul cosmic, cu viteza luminii. Mai devreme sau mai târziu, ele ajung la cea mai apropiată civilizaţie, care pare a fi surprinzător de aproape de noi, la doar 26 de ani-lumină, pe o planetă a stelei Vega. Fiinţele de acolo înregistrează transmisia respectivă şi ne-o trimit înapoi. Dar până când ajunge înapoi pe Pământ mai trec 26 de ani”.

Adică, dacă extratereştrii de pe Vega au recepţionat în anul 1962 transmisia TV de la Berlin din 1936 şi ei vor să ne transmită, la rândul lor un mesaj, acesta ar fi ajuns pe Terra undeva prin 1988…