Samarkand – un oraş din Uzbekistan, numit şi „centrul Universului”! Aici este înmormântat celebul han Timur Lenk, vărul profetului Mahomed şi tot aici se face pâinea care se păstrează şi 3 ani…


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Samarkand (o localitate din Uzbekistan) este unul dintre cele mai vechi oraşe ale lumii. El a fost denumit de către antici “Fața împodobită a Pământului”, iar de către Timur Lenk (hanul mongol care l-a invadat în sec. al XIV-lea, incluzându-l în Imperiul Tamerlan), „Centrul Universului”. Timur a făcut din Samarkand capitala imperiului său și l-a împodobit cu construcţii arhitecturale unice, care îmbinau atunci elemente ale civilizaţiei celei mai moderne din Estul şi Vestul lumii.

Ulugbek, fiul lui Timur Lenk, a construit aici, în 1429, primul observator astronomic, o clădire trietajată din care se păstrează doar ruinele temeliei, primului etaj şi partea subterană a instrumentului principal al observatorului – sextantul, al cărui inventator este Ulugbek.

În Samarkand se află necropola Shahi- Zinda, un complex arhitectural unic din sec. XIV şi XV, în care se regăsesc caracteristicile de bază ale dezvoltării artei monumentale şi arhitecturale din timpul lui Timur şi al descendenţilor săi (dinastia Timurizilor). Despre Shahi-Zinda, în traducere „Regele viu”, legenda spune că aici s-ar afla mormântul lui Kussam ibn Abbas, vărul profetului Mahomed.

Moscheea Bibi-Hanîm cu cinci minarete, construită, după cum spune legenda, la sfârşitul sec. al XIV-lea de către soţia favorită a lui Timur, în timp ce acesta era plecat la luptă, a fost distrusă la sfârşitul sec. al XV-lea. A fost o construcţie enormă, minaretul principal având 63 m înălţime. Centrul imensului complex arhitectural îl constituie mausoleul Gur-Emir (1405), în care se află mormintele fiilor lui Timur, Shahruh, Mironşah, Ulugbek și Muhamad Sultan, iar ulterior a fost adus și Timur Lenk, mort la câteva sute de km distanță de Samarkand, al cărui trup a fost recunoscut după piciorul pe care hanul mongol îl avea mai scurt.

Cel mai bine conservat dintre toate, Registan-ul („registan” – locul nisipului) – piața centrală a vechiului Samarkand – este un ansamblu arhitectonic unic care te copleşeşte prin monumentalitate, stil şi culoare. Pe trei laturi ale unui patrulater imens se află trei medrese – Ulugbek, Shirdor şi Tilakari, construite între sec. al XV- lea şi al XVII-lea. Acestea erau universităţi locale unde, pe lîngă învăţarea islamului, se dădeau lecţii de filosofie, matematică şi astronomie.

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)
Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Referitor la acest oraş milenar, se poate spune următorul lucru: nu există pâine mai gustoasă decât cea de Samarkand! Pâinea adevărată de Samarkand ar putea să fie mâncată timp de 3 ani. Este suficient să stropiți cu apă și să încălziți pâinea în tandyr (cuptorul de lut folosit pentru coacerea pâinii) şi să mâncaţi o pâine făcut acum 3 ani! Toți cei care au vizitat vreodată Samarkand-ul, nu părăsesc zona fără „pâine de Samarkand”.

Există o legendă cu privire la pâinea de Samarkand: Hanul din Bukhara şi-a întrebat consilierii săi de ce să mai fie dusă pâinea din Samarkand în Bukhara, dacă o pot coace în Bukhara? I s-a răspus că pâinea ar fi gustoasă dacă ar fi coaptă numai în Samarkand, dar hanul nu i-a crezut pe consilieri, aşa că a ordonat să aducă brutarii din Samarkand la Bukhara. Comanda a fost executată. Hanul a trimis oameni la Samarkand pentru a găsi cel mai bun brutar din oraș și i-a ordonat să coacă pâine în Bukhara. Dar pâinea s-a dovedit altfel decât era de așteptat. Consilierii au spus că poate problema constă în ingredientele folosite, aşa că au adus din Samarkand un cuptor tandyr, făină, apă, dar și atunci pâinea era diferită faţă de cea din Samarkand. Atunci brutarul a spus: „Probabil că e vorba de aer”. Dar a fost imposibil să transporţi aerul, aşa că brutarului i s-a permis să se întoarcă acasă, iar oamenii hanului au început să transporte pâine din Samarkand, ca înainte.

Această tradiție s-a păstrat până în zilele noastre. Nimeni nu pleacă din Samarkand fără celebra pâine, care rămâne moale multă vreme…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO