Regina femeilor-pirat, Grace O’Malley, una dintre cele mai neînfricate femei din lume

373

În anul 2008, vorbeam în cadrul acestui articol (Două femei-pirat celebre: Anne Bony şi Mary Reed) despre două femei-pirat celebre. Acum a venit timpul să vorbesc despre “regina” femeilor pirat: Grace O’Malley, o irlandeză care a trăit întreaga viaţă a sa în neînfricare şi rebeliune.

Grace s-a născut în jurul anlui 1530 în Irlanda, într-o familie bogată. Tatăl său, Owen O’Malley, era şeful clanului O’Malley, dar şi căpitanul unei flote de vase. Grace iubea marea, dar fetelor nu li se permitea să fie marinari. Aşa că fata şi-a tăiat părul şi s-a îmbrăcat în haine de băiat, astfel încât să poată să se ducă pe mare. Ea şi-a căpătat porecla de “Grace cea cheală” şi, deşi deghizarea i-a fost descoperită, tatăl său a acceptat să poată merge şi ea pe mare.

La 16 ani, Grace a fost căsătorită cu Donal O’Flaherty, moştenitorul clanului O’Flaherty. Cele două clanuri, O’Malley şi O’Flaherty, unite prin alianţă, controlau acum toată coasta de vest a Irlandei. Cuplul a trăit atât în castele, cât şi pe mare. După 19 ani de căsătorie, Donal a murit în timp ce apărea Castelul Cork. Grace, acum văduvă a 3 copii, cu multă bravură, recâştigă castelul. Apoi, Grace a trecut la “afaceri marine”: taxa fiecare navă care traversa coasta de vest a Irlandei. Cei care nu vroiau să plătească tribut, erau pur şi simplu jefuiţi.

Grace s-a căsătorit a două oară cu Richard Burke. Legenda spune că, atunci când a dat naştere la cel de-al patrulea copil, femeia se afla pe o navă care se lupta cu piraţii turci. Atunci când a fost anunţată că turcii erau pe punctul de a câştiga, chiar în condiţia în care era, s-a învelit într-o pătură, şi-a îmbărbătat echipajul şi, până la urmă, i-a învins pe piraţi,

În 1586, Grace a fost capturată de un vechi rival, care o ura foarte mult, Sir Richard Bingham. Acesta i-a confiscat vitele şi caii, a legat-o , i-a distrus ferma şi s-a pregătit să o spânzure. Scăpând de spânzurătoare, Grace îi era frică că adversarul său o va ţine departe de mare, aşa că femeia-pirat s-a dus la regina Elisabeta I a Angliei pentru a-i face dreptate… o tentativă riscantă, din moment ce regina nu avea nicio milă faţă de rebelii irlandezi. Nu se ştie ce s-a discutat între cele două regine (una adevărată şi alta a piraţilor), dar în septembrie 1593 Elisabeta I i-a ordonat lui Sir Richard Bingham să o ierte pe Grace şi i-a cerut guvernatorului să-i ofere o pensie pe viaţă. Elisabeta I o considera pe “regina Grace” drept o aliată care ar fi în stare “sî lupte cu noi împotriva întregii lumi”.

Chiar şi la 70 de ani, Grace era în stare să conducă o flotă întreagă de nave. Se crede că ea ar fi murit în 1603 în castelul Rockfleet (culmea, în acelaşi an în care a murit şi regina Elisabeta). Şi aici se încheie şi povestea noastră.