Radiaţii cosmice de origine necunoscută lovesc masiv Pământul … Gaura neagră sau nor interstelar energetic?


Raze cosmice ce se lovesc de Pământ deasupra Polului Sud par a veni din anumite locaţii şi nu sunt distribuite uniform deasupra cerului, scrie revista New Scientist. Asemenea zone de radiaţii cu raze cosmice au fost observate şi pe cerurile nordice, dar încă nu se cunoaşte sursa care produce un asemenea fenomen.

„Nu ştim de unde provin”, a declarat Stefan Westerhoff de la Universitatea din Wisconsin-Madison. Westerhoff şi colegii săi s-au folosit de Observatorul de neutroni IceCube de la Polul Sud pentru a crea cea mai completă hartă de sosire a razelor cosmice în cerurile sudice. IceCube detectează muonii produşi de neutronii care lovesc gheaţa, dar şi muonii creaţi de razele cosmice care lovesc atmosfera Pământului. Aceşti muoni ai razelor cosmice pot fi folosiţi pentru a stabili direcţia particulelor originale ale razelor cosmice.

Între mai 2009 şi mai 2010, IceCube a detectat 32 de miliarde de muoni ai razelor cosmice, având o energie mediană de circa 20 teraelectronovolţi (TeV). Pentru cercetători, sursa acestor raze cosmice reprezintă un mister, întrucât zonele de radiaţii se situează la 0,03 ani-lumină de Pământ, dar nicio sursă nu este cunoscută până în prezent. În plus, câmpurile magnetice galactice ar trebui să devieze particulele, astfel încât originea razelor cosmice nu ar mai putea fi detectată, fiind împrăştiată pe tot cerul.

Una din zonele detectate de IceCube arată în direcţia rămăşiţelor supernovei Vela, o posibilă sursă de radiaţii cosmice, dar ea se află la circa 1.000 de ani-lumină faţă de Pământ. Razele cosmice provenind de la asemenea distanţe sunt deviate constant de câmpurile magnetice galactice, şi astfel, îşi pierd direcţionalitatea până ajung pe Pământ. Cu alte cuvinte, razele cosmice de o asemenea distanţă, par a proveni din toate direcţiile cerului; nu acest lucru s-a observat în cazul de care vorbim mai sus.

P.S. Să comentez şi eu această ştire, deşi, trebuie să recunosc, nu sunt expert în astronomie. 0,03 ani-lumină înseamnă de 1.900 de ori distanţa dintre Pământ şi Soare şi de 50 de ori mai departe decât distanţa de la Pământ la planeta pitică Pluto. Ce-ar putea reprezenta această sursă de radiaţii cosmică?

1) Un nor interstelar energetic, ce este de natură turbulentă (citiţi mai multe în acest articol: https://www.lovendal.ro/wp52/furtuna-solara-masiva-din-2012-anuntata-de-nasa-e-rezultatul-intrarii-pamantului-intr-un-nor-interstelar-energetic-distrugator/);

2) O masivă gaură neagră spre care Soarele se îndreaptă;

3) Alt corp ceresc de natură necunoscută.

Orice ar fi, eu nu văd de bine viitorul omenirii într-un viitor apropiat…


Lasă un comentariu