Poeta şi politiciana româncă Martha Bibescu credea despre SUA că este “o aşa-zisă democraţie”

245

Martha Bibescu (1889-1973) a fost o romancieră, poetă, om politic şi memorialistă franceză de origine română. S-a distins prin întreaga ei operă ca o prezenţă de o mare nobleţe de spirit.

În anul 1934, cu prilejul Congresului Federaţiei Internaţionale de Aviaţie de la Washington, Martha Bibescu a fost invitată de către preşedintele S.U.A., Franklin Delano Roosevelt şi soţia acestuia, la Casa Albă. Martha Bibescu nu a fost fascinată nici de gigantismul şi nici de „unicitatea” societăţii americane. Printre altele, referitor la Statele Unite, Martha a scris: „Şederea mea la Washington mi-a mărit îndoielile în ceea ce priveşte aşa-zisa mare democraţie americană”. Ca o sinteză la tot ceea ce a văzut, Marthei Bibescu i s-au părut S.U.A drept „o exagerare a Europei în tot ce avea aceasta mai puţin bun”.

Întrebată la Paris cu ce impresii se întoarce din S.U.A., Marha a răspuns: „Tot ce pot să vă spun este că am promis preşedintelui Roosevelt că nu voi scrie, la întoarcerea în Europa, o carte despre America. El m-a felicitat şi mi-a mulţumit”.