Ploile musonice au schimbat dinastiile chineze


Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Dispariţia sau ascensiunea mai multor dinastii care au condus China ar putea avea legătură directă cu ploile musonice de vară, sugerează cercetările întreprinse de specialişti de la Universitatea Lanzhou din China.

Oamenii de ştiinţă au stabilit ca perioadele aride îndelungate sunt unul dintre factorii care au contribuit la decăderea dinastiei Tang la sfârşitul secolului al IX-lea. Descoperirile se bazează, printre altele, pe informaţiile furnizate de straturile unei stalagmite vechi de 1800 de ani din peşteră Wangxiang. Stalagmita, formată în urma acumulării de carbonat de calciu pe tavanul peşterii, conţine urme de uraniu şi toriu, dându-le posibilitatea să dateze chimic perioadele precipitaţiilor şi intensitatea acestora.
Diferenţele în ceea ce priveşte formă sau izotopii compoziţiei de oxigen ale stalagmitei au reflectat variaţii în precipitaţiile ce au căzut în apropierea peşterii. Astfel, apusul unor dinastii imperiale precum Tang, Yuan sau Ming a concis cu ploile slabe din perioada verii. În schimb, una dintre dinastiile din epoca de aur a Chinei, Song, a coincis cu o perioadă a unui muson de vară puternic.

Oamenii de ştiinţă susţin că perioada uscată dintre ani 850 şi 940 d.Hr. ar avea o legătură şi cu dispariţia civilizaţiei maiase din America de Sud.

Stalagmitele, aceste „arhive” naturale, arata că schimbările climatice pot avea efecte negative asupra localnicilor, chiar dacă la nivel mondial sunt blânde. De asemenea, cercetătorii susţin că inclusiv activitatea solară a jucat un rol în variabilitatea condiţiilor meteo. Totuşi, vinovaţi pentru schimbările climatice bruşte din ultimii 50 de ani, sunt efectul de seră şi aerosolii de sulf eliberaţi de activităţile umane.


Lasă un comentariu