Ploile cu peşti, fenomen explicabil sau eveniment paranormal?

293

ploaie-de-peste-2Într-o zi caldă şi senină din mai 1956, la o fermă din statul Alabama din cer au căzut peşti vii. Martorii acestui eveniment straniu au afirmat că peştii cădeau dintr-un singur nor întunecat care a apărut după o mică vijelie iscată parcă din nimic. A început să picure pe o suprafaţă mică de pământ (aproximativ 200 de metri pătraţi) şi în câteva minute norul acela neobişnuit din întunecat a devenit aproape alb şi din el au început să cadă trei tipuri de peşti – somn, biban şi plătică. Din faptul că vietăţile erau vii şi se zbăteau reieşea că ei nu au stat prea mult în cer, ceea ce nu se poate spune despre ploaia cu peşti care a durat, după părerea martorilor, mai bine de 15 minute.

Deşi peştii aparţineau speciilor existente în acea zonă, iar râurile din care se puteau pescui se găseau la aproximativ 2 mile depărtare de fermă, nicio tornadă sau uragan nu a fost multe săptămâni, astfel încât era de neînţeles cum de peştii au fost ridicaţi la cer şi duşi la o asemenea distanţă. Unul dintre martori spunea: După părerea mea, acesta este cel mai straniu lucru care s-a petrecut vreodată în lume!

Ploile cu peşti au fost observate practic pe tot globul pământesc. Mărturiile despre aceste căderi din cer umplu paginile revistelor care scriu despre fenomene anomale şi chiar jurnalele meteorologice raţionale şi serioase scriu în mod regulat despre ploi cu scrumbii, uragane cu calmari sau despre tornade cu păstrăvi.

ploaie-de-pesteÎn vremurile noastre sunt atestate multe asemenea exemple şi în Statele Unite ale Americii, incluzând aici potopurile din Boston, Massachusets, Tomasville, Alabama, Kansas. În dimineaţa zilei de 19 decembrie 1984, în Santa Monica a fost o ploaie destul de serioasă cu peşti, care a indus starea de necesitate pe străzile din zonă. În anul următor, în mai 1985, o porţie destul de însemnată de peşti a apărut în curtea interioară a casei lui Louis Kastorino din Texas. Kastorino a recunoscut după aceea că a fost atât de speriat de ceea ce s-a întâmplat încât a crezut că este vorba de un fenomen supranatural.

Ploile cu peşti sunt atât de obişnuite în câteva ţări, cum ar fi Australia şi India, încât ziarele de acolo aproape că au încetat să mai dea vreo ştire despre aceste fenomene în paginile lor. Un naturalist australian, Gilbert Witley, a alcătuit o listă cu 50 de ploi cu peşti care au avut loc pe toate cele şase continente într-un singur an, 1972. În acel an au fost semnalate ploi cu peşti la Cressy, Victoria, cu creveţi la Singleton, cu bibani mici la Hadfield, Victoria şi cu alte specii neidentificate de apă dulce la periferia oraşului Brisbane.

Ploaia de moruni din Marea Britanie

Chiar dacă asemenea fenomene în Marea Britanie par neobişnuite, există şi aici câteva mărturii. În luna august a anului 1914, în regiunea Sunderland s-a putut vedea cum au aterizat pe pământ ca din senin nişte ţipari nefericiţi; în aceeaşi lună, a anului 1948 însă, un oarecare mister Jan Rety din Hampshire a nimerit sub o ploaie de moruni când mergea să joace golf. Însă cel mai des pământurile britanice au fost lovite de ploi cu crabi.

Explicaţii ale fenomenului

Se pot explica aceste fenomene în alt fel, decât prin cauze supranaturale? Unii spun că acest lucru este posibil. Printre meteorologi este foarte întâlnită părerea că din moment ce ploile cu peşti nu sunt socotite fantezii, atunci nici explicaţiile acestor fenomene nu trebuie să fie de domeniul paranormalului. Aceşti specialişti cred că vijeliile pot lua peştii din râuri sau din mări şi îi ridică la cer, asemenea prafului, îi duc o oarecare distanţă, după care aceştia cad ca o ploaie pe pământ. O asemenea versiune poate explica câteva cazuri izolate, însă trebuie ţinut cont de faptul că nimeni nu a văzut cum o furtună puternică le scoate pe aceste fiinţe din apă, în timp ce exemplele în care peştii au căzut din cer sunt mult mai multe şi au şi mărturii concrete.

De asemenea, este greu de presupus că o furtună îi alege pe peşti pe specii, unele dintre ele fiind luate, iar altele lăsate pe loc. Şi de ce niciodată împreună cu peştii nu cade şi nisip, de exemplu, sau alge?

O ploaie de peşti senzaţională

Când de sus cad locuitorii mării, nimeni nu observă o ploaie sărată nici înainte, nici după aceste fenomene, iar dacă unele furtuni în apă se pot încheia printr-o ploaie cu specii de vietăţi care trăiesc la suprafaţa apei mării, aproape de mal, acest lucru nu se poate întâmpla atunci când plouă cu unele specii marine care trăiesc la mare adâncime sau departe de ţărm.

Probabil că cea mai uimitoare dintre toate ploile cu peşti a fost cea care a avut loc la bordul unei bărci care aparţinea la trei pescari dintr-o mică insulă a Oceanului Pacific, la data de 3 aprilie 1986. Naufragiind în timpul unei furtuni, pescarii au petrecut 119 zile într-o barcă, înainte de a fi găsiţi la mai mult de 500 de mile de locul în care li se scufundase goeleta. În tot acest timp ei s-au hrănit prinzând peşti mici cu mâinile goale, pe care îi sugrumau şi îi mâncau. La un moment dat, într-o noapte, cu puţin timp înainte de finalul acestei aventuri, ajungând cu disperarea la apogeu şi suferind consecinţele dietei cu peşti, cei trei bărbaţi s-au rugat lui Dumnezeu să le trimită şi altă hrana în afară de peştii aceştia.

Atunci, spre mirarea lor, de sus a căzut ceva direct la ei în barcă. Acest ceva era un peşte rar, dar deosebit de gustos, dintr-o specie care niciodată nu trăieşte la suprafaţa apei, ci dimpotrivă, încearcă să stea cât mai adânc.

Mai târziu, când au fost salvaţi, cei trei pescari au povestit despre minunea ai cărei martori au fost, ceea ce i-a uimit pe hidrobiologi, care au spus că o asemenea specie trăieşte la o adâncime de aproape 600 de picioare şi au dat o explicaţie simplă – o pasăre a prins acest peşte şi l-a scăpat pe când se afla în aer. Ce înseamnă însă păţania pescarilor – un răspuns la rugăciunea lor? Cei mai mulţi au crezut că aici este mâna lui Dumnezeu, pentru că un alt fel de explicaţie care să sune mai raţional nu există.

Cel mai bine ploile cu peşti pot fi determinate că o enigmă, o mare taină, care până acum nu a putut fi pătrunsă.