Până şi marii filozofi raţionalişti nu se îndoiau de poveştile cu vampiri

3.967 vizualizari

vampiri5Iată o mică istorisire adevărată: datorită unor morţi neaşteptate, au circulat zvonuri că un vampir umbla prin oraş. De aceea, pentru a restabili liniştea, guvernul a trimis armata în oraş. S-au dus să dezgroape mormintele celor morţi recent. 13 morminte au fost dezgropate: 3 dintre cadavre erau descompuse aşa cum se aşteptau, dar alte 10 n-aveau deloc semne de descompunere şi prezentau urme de sânge proaspăt. Au fost de îndată decapitaţi şi arşi.

Povestiri că aceste de mai sus l-a făcut pe marele filozof francez Jean Jacques Rousseau să afirme: „Dacă în lume ar exista o istorie care să conţină dovezi, aceasta ar fi cea a vampirilor. Nimic nu lipseşte: rapoarte oficiale, mărturii ale unor persoane credibile, al chirurgilor, ale preoţilor, ale oamenilor legii – toate dovezile sunt de netăgăduit.”

Pentru cei care iau în derâdere legendele cu vampiri, poate ca, inainte sa-si dea cu parerea, ar trebui sa mediteze asupra cuvintelor spuse de Jean Jacques Rousseau, care, precum se ştie, era un spirit foarte raţionalist, ce nu credea deloc în superstiţii.