Oraşul subteran secret de sub „Valea Morţii”… Ce rasă misterioasă locuia aici în vechime? Poporul şarpelui? Incredibile artefacte de aur au fost descoperite aici, dar apoi au fost ascunse!


Imagine generata de Microsoft AI

Localizată în deşertul Mojave (California, SUA), Valea Morţii (sau „Death Valley”) este cel mai călduros, mai uscat şi mai inospitalier loc de pe Pământ. Aici s-a înregistrat cea de-a doua temperatură din lume, în topul celor mai călduroase zone: 56,7°C. Vara temperatura ajunge aici la o medie de 47°C. Valea Morţii este situată la 86 de metri sub nivelul mării, ceea ce explică arşiţele înregistrate aici. Un adevărat iad!

Ideea că ar putea exista un oraș subteran secret de 5.000 de ani vechime, ascuns undeva sub Valea Morţii, este fascinantă. Potrivit celor care au intrat în tunelurile subterane de aici și au vizitat acest loc minunat, orașul ar fi fost odată locuit de o rasă necunoscută. În momentul de faţă, mii de ani mai târziu, locul a fost abandonat, dar vizitatorii au văzut mumii bizare și artefacte ciudate.

Este posibil ca o astfel de lume subterană misterioasă să existe sub Valea Morţii? Unde este localizată? Cine a fost rasa ciudată și necunoscută, care odată locuia în subteran? Ar putea fi vorba de „Poporul şarpelui”? Înainte de a putea intra în tărâmurile din această lume subterană misterioasă, trebuie să ascultăm mai întâi legendele indienilor Paiute care descriu o lume subterană de care puțini oameni au auzit.

Legenda lumii subterane Shin-au-av

Povestea, pe care o întâlnim în interesanta carte a lui Jim Brandon, „America ciudată” ne povestește cum în urmă cu mii de ani, marele șef Paiute şi-a pierdut soția. Umplut cu tristețe și convins că viața nu mai merita a fi trăită, el şi-a luat trupul pământesc în țara spiritelor. Călătoria sa în tărâmul morții a fost un îndelung chin. El a trecut printr-un pasaj subteran fără sfârșit, urmând calea spiritelor indiene curajoase. El a fost asaltat de fiare feroce, de spirite rele şi de demoni supranaturali. Dar căpetenia curajoasă a luptat mai departe prin caverna fantomatică. Picioarele sale au luat-o pe drumul îngust de piatră, aflat deasupra unei prăpăstii fără fund. El a ajuns apoi în pajiștile verzi din tărâmul morților, un regat mare condus de Shin-au-av.

O fiică a lui Shin-au-av l-a luat pe Paiute de mână și l-a dus la un vast amfiteatru natural. Era un loc de dans și mai multe mii de indieni morți și fericiţi dansau într-un cerc mare. Șeful Paiute le-a spus că vrea să-ţi vadă soția. Femeia i-a spus că după ce-o va căuta şi o va găsi pe soţia sa, amândoi trebuie să părăsească valea rapid, fără să arunce o singură privire înapoi. Paiute a promis acest lucru; după mai multe zile și nopţi, el a reuşit s-o găsească. Împreună au fugit înapoi, pe drumul îngust de piatră, aflat deasupra unei prăpăstii fără fund și au intrat în caverna subterană. Paiute a uitat însă ce-a promis, şi anume faptul de a nu privi înapoi și şi-a întors capul pentru a se uita pentru ultima oară la întreaga vale. În clipa în care a privit înapoi, soția sa a dispărut în aer. Paiute s-a alăturat până la urmă tribului său, iar în restul zilelor rămase a descris tuturor frumusețile și luxul din țara lui Shin-au-av. Povestea lui a devenit bine cunoscută pentru toţi indienii Paiute. Aceasta este legenda lumii subterane Shin-au-av.

Foarte putin se cunoaşte despre vechea lume secretă subterană a poporului Shin-au-av. În cartea lui lui Jim Brandon, amintită mai sus, „America ciudată”, un ghid indian din 1920, Tom Wilson, susținea că bunicul său a descoperit nişte catacombe subterane în zonă. După ce a rătăcit într-un labirint de zeci de kilometri, de-a lungul unei peşteri bizare aflată sub fundul Văii Morţii, bunicul lui Tom Wilson a descoperit un oraș subteran, în care oamenii vorbeau o limbă necunoscută și purtau haine asemănătoare pielii.

Oraşul subteran era plin de aur!

Într-o altă carte, „Death Valley Men”, adică „Oamenii Văii Morţii”, B. Lee descrie modul în care s-a întâlnit cu doi bărbați Jack si Bill, care au aflat, de la alți doi bărbați, unul alb și altul pe nume Thomason, despre existenţa unui „oraș subteran” pe care l-ar fi descoperit. Ei au susținut că au găsit în orașul subteran mai multe mumii perfect conservate, care erau îmbrăcate în piele fină și care purtau banderole de aur groase și dețineau sulițele de aur. Oraşul părea a fi abandonat, dar avea un sistem ingenios de lumini alimentate de gaze subterane.

Bărbaţii au pretins că au văzut o masă rotundă mare, ce ar fi făcut parte dintr-o străveche cameră de consiliu, statui gigantice din aur masiv, bolţi de piatră şi sertare pline de lingouri de aur şi pietre preţioase de toate tipurile, uși imense de piatră care erau aproape perfect echilibrate de contragreutăți, precum și alte artefacte incredibile. Ei au adus o parte din comoara găsită la suprafaţă și au încercat să înființeze o afacere cu anumite persoane, printre care cu oameni de ştiinţă asociaţi Institutului Smithsonian, în scopul de a obține ajutor pentru explorarea acelor lucruri uluitoare, pentru a declara orașul subteran ca fiind unul dintre „minunile lumii.” Aceste eforturi s-au încheiat însă trist, atunci când un „prieten” de-al lor le-a furat comoara, și apoi au fost luaţi în derâdere de către oamenii de știință, după ce n-au mai putut să indice intrarea în oraşul subteran; o rupere de nori recentă a schimbat și rearanjat întreg peisajul din zonă, care nu mai arăta deloc ca înainte.

Aceasta este o poveste fascinantă și un mister vechi nerezolvat. Există cu adevărat orașul subteran Shin-Au-Av? Va fi găsit el vreodată? Încă o dată, atât de multe întrebări și atât de puţine răspunsuri…


Lasă un comentariu