Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

O nouă cercetare sugerează identitatea lui Jack Spintecătorul, cel mai cunoscut criminal din istorie. Cine a fost acesta?

202

blankOamenii de știință spun că au reuşit, în sfârșit, să descopere identitatea lui Jack Spintecătorul, criminalul celebru care a terorizat străzile Londrei la sfârşitul secolului al XIX-lea. Testele genetice publicate recente îl indică drept criminal în serie pe Aaron Kosminski, un bărbier polonez de 23 de ani și unul din suspecţii principali ai poliției din acele vremuri. Numai că criticii spun că probele nu sunt suficient de puternice pentru a declara acest caz închis.

Rezultatele genetice provin dintr-o examinare medico-legală a unui șal de mătase colorat pe care anchetatorii spun că a fost găsit lângă corpul mutilat al lui Catherine Eddowes, a patra victimă a ucigașului, în 1888. Șalul avea pe el sânge și material seminal, considerat a proveni de la criminal.

Nu este prima dată când Kosminski a fost legat de seria de crime din Londra anului 1888. Dar este prima dată când dovezile ADN-ului susţin această idee. Primele teste genetice ale eșantionului de șal au fost efectuate acum câțiva ani de către Jari Louhelainen, biochimist la Universitatea John Moores din Liverpool (Marea Britanie). Scriitorul Russell Edwards, cel care a cumpărat șalul în 2007 și i l-a dat lui Louhelainen, a folosit rezultatele nepublicate ale testelor ADN pentru a-l identifica pe Kosminski drept “Jack Spintecătorul” într-o carte apărută în anul 2014. Dar geneticienii s-au plâns la momentul acela că puține detalii tehnice despre analiza probelor genetice din șal au fost disponibile.

Însă, într-o nouă lucrare, cercetătorii Jari Louhelainen și David Miller (expert în reproducerea umană de la Universitatea din Leeds) descriu amănunţit analiza ADN-ului în “cea mai sistematică și mai avansată analiză genetică până în prezent în crimele lui Jack Spintecătorul”. Testele au comparat fragmente de ADN mitocondrial, recuperată din șal, cu probe extrase din descendenții direcţi ai lui Kosminski. ADN-ul se potrivește cu cel al unui descendent al lui Kosminki.

De asemenea, analiza sugerează că ucigașul era brunet și avea ochi căprui, exact cum l-a descris în acele vremuri un martor ocular. “Aceste caracteristici nu sunt cu siguranță unice”, recunosc autorii în lucrarea lor. “Dar în Anglia sunt mult mai frecvenţi ochii albaştri decât ochii căprui”, spun cercetătorii.

Totuşi, există sceptici faţă de aceste rezultate. Hansi Weissensteiner, expert în ADN-ul mitocondrial, spune că pe baza ADN-ului mitocondrial doar se poate exclude un suspect. Cu alte cuvinte, ADN-ul mitocondrial din șal poate fi de la Kosminski, dar ar fi putut să vină și de la mii de oameni care locuiau la Londra la vremea respectivă. Alți critici ai teoriei Kosminski au subliniat că nu există dovezi că șalul ar fi fost vreodată la locul crimei. De asemenea, el ar fi putut fi contaminat de-a lungul anilor.

Noile teste nu reprezintă prima încercare de identificare a lui Jack Spintecătorul. Cu câțiva ani în urmă, scriitoarea Patricia Cornwell a cerut unor oameni de știință să analizeze orice ADN din probele luate din scrisorile trimise de criminalul în serie la poliție. Pe baza acestei analize ADN și a altor indicii, ea crede că ucigașul era pictorul Walter Sickert, deși mulți experți cred că aceste scrisori sunt false. O altă analiză genetică a scrisorilor a susținut că ucigașul ar fi putut fi o femeie.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): sciencemag.org
Orgoni Crystal