O ipoteză tulburătoare: marele actor Amza Pellea ar fi fost iradiat şi, astfel, ucis, la ordinul lui Ceauşescu, pentru o glumă proastă…


Unul dintre cei mai mari actori români a fost Amza Pellea, foarte cunoscut publicului din rolul memorabil al filmului „Nea Mărin Miliardarul”. Asta deşi Amza Pellea a făcut roluri mari ca Mihai Viteazul sau Decebal. Din păcate, actorul a murit la doar 52 de ani, în anul 1983, în urma unui cancer.

Deşi pare să fi murit de o boală necruţătoare, există însă zvonuri că marele actor ar fi fost iradiat (pentru a face cancer), la ordinul lui Ceauşescu. De ce? Pentru că a spus într-unul din monologurile lui care ne descreţeau frunţile, în contextul unei întâmplări din oraşul Băileşti: „Leana lui Zăpăcitu din capul statului” în loc de Leana lui Zăpăcitu din capul satului”. Cuplul Ceauşescu a crezut că greşeala a fost făcută intenţionat şi, astfel, ar fi dat ordin ca Amza Pellea să fie ucis prin iradiere.

Dar era posibil aşa ceva? Teoretic se putea, aşa cum există zvonuri că fostul lider comunist comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej, ar fi fost iradiat la ordinul Moscovei sau poate din greşeală. Pe la începutul anilor 1960, prim-ministrul de atunci al Republicii Populare România, Chivu Stoica, se prezintă la biroul lui Dej cu o bucăţică de uraniu, provenită din prima şarjă produsă în România. Dej îi răspunde: „Pune-o în vitrină, lângă machetele primului tractor şi primului autocamion produse în ţara noastră”. Toate trei erau însemne ale unei „linii de dezvoltare independentă a economiei româneşti”. Ambalată frumos într-o cutie de sticlă transparentă, bucata de uraniu îmbogăţit a rămas în biroul lui Dej aproape un an, când a fost văzută de Gheorghe Rădoi, ginerele acestuia.

Rădoi îi spune lui Dej că e periculos să ţină în birou bucata de uraniu radioactiv, şi îi cere să facă măsurători. În biroul lui Dej, aparatura a început să zbârnâie. Bucata de uraniu a fost îndepărtată. Nu după mult timp, şeful de cabinet al lui Dej a murit de cancer. După moartea şefului de cabinet, a murit şi Dej tot de cancer. A murit de cancer şi şeful gospodăriei de partid, care îl vizita pe Dej aproape zilnic. A urmat la rând frizerul său, care îl bărbierea zilnic, şi apoi şeful escortei sale.


Lasă un comentariu