Misterul morţii marelui demnitar comunist, Petru Enache, rivalul lui Nicolae Ceauşescu. A fost iradiat la comanda dictatorilor Ceauşescu?

  •  
  •  
  •  
  •  

Cei mai în vârstă îşi aduc aminte de Petru Enache, un înalt demnitar comunist. Acesta a fost prim-secretar al județului Iași (1979-1980), vice-președinte al Consiliului de Stat (1980-1987), membru al Comisiei pentru Agricultură, al Marii Adunări Naţionale (1980-1985), membru supleant al C.C. al P.C.R.

Îşi făcuse imaginea unui „Vlad Ţepeş” comunist / modern, a unui om „foarte corect”, în contradicţie cu imaginea plină de corupţie a celorlalţi demnitari comunişti. Nimeni din conducerea de atunci nu a mai avut curajul să-și facă singur o campanie atât de puternică de cult al propriei personalități, decât acest personaj de la Iași; în acea perioada, cuplul Ceaușescu era singurul subiect de cult al personalității, acceptat de partidul totalitar.

Petru Enache avea un dosar impecabil, ceea ce-l putea recomanda pentru o funcţie supremă la conducerea partidului şi statului, funcţie care era însă păstrată pentru Nicu Ceauşescu, fiul dictatorilor, cunoscut ca şi „prinţişorul”. Mai ales pentru că lui Petru Enache i se atribuiau calităţi de viziune şi de înţelegere politică şi astfel ar fi putut fi un urmaş mai „iluminat” al lui Nicolae Ceauşescu. De aceea, există zvonul că Elena Ceauşescu ar fi ordonat lichidarea sa.

În august 1987, prin redacţiile ziarelor a început să circule zvonul că Petru Enache ar fi murit. Şi ceea ce ridică şi mai multe semne de întrebare este faptul că lui Nicolae Ceauşescu i s-a adus la cunoaştinţă moartea lui Petru Enache pe 16 august 1987, cu o zi înainte de stabilirea decesului.

În 2011, Nicolae Stan, aghiotantul lui Nicolae Ceauşescu, general locotenent de securitate în rezervă, a relatat într-un interviu pentru „Evenimentul Zilei” faptul că Petru Enache ar fi avut la o ședință o altercație violentă cu Elena Ceaușescu, pe care a contrazis-o, i s-a opus rău de tot, cum nu se prea mai întâmplase de multe ori până atunci. Drept urmare, noaptea a fost găsit în baie, plin de sânge, decedat.

Ce-i interesant e faptul că nimeni nu ştie sigur unde a fost înmormântat Petru Enache. Unii martori locali afirmă că a fost îngropat în comuna natală Bozieni (jud. Neamț), într-un loc peste care s-au turnat câteva mașini pline de beton, iar alții spun că a fost băgat într-un sicriu de plumb sigilat și l-au dus în cimitirul Eternitatea din Roman (jud. Neamț), iar mormântul a fost betonat și acoperit cu o placă de marmură neagră.

Faptul că Petru Enache ar fi fost înmormântat într-un sicriu de plumb sigilat şi acoperit cu beton, îmi sugerează faptul că acest demnitar comunist a fost iradiat şi astfel a murit de radiaţii (se ştie că plumbul şi betonul sigilează o sursă de radiaţii, protejând astfel mediul înconjurător). De asemenea, această înmormântare bizară şi secretă s-a vrut a fi o măsură de siguranţă pentru ca ulterior să nu se descopere în vreo anchetă cauza adevărată a morţii lui Petru Enache.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner