Misterioasa cavernă Royston şi sculpturile ei templiere îi bulversează pe cercetători

  •  
  •  
  •  
  •  

Caverna Royston din Hertfordshire (Anglia) este o mică încăpere circulară, în formă de clopot, care a fost modelată în calcar. În interiorul cavernei există câteva sculpturi misterioase care rămân inexplicabile, unii cercetători sugerând chiar că această cavitate ar deține secretul Sfântului Graal. S-a speculat chiar că ea ar fi fost folosită de cavalerii templieri sau de francmasoni; cu toate acestea, până acum niciuna dintre teorii nu a fost confirmată oficial.

Deși originea cavernei este necunoscută, povestea redescoperirii este foarte bine cunoscută. Caverna a ieşit la iveală în mod accidental în august 1742, când nişte muncitori care lucrau la o construcţie au găsit o piatră de moară în pământ, care, atunci când a fost ridicată, a dezvăluit un puţ vertical, cu un diametru de 0,6 metri și o adâncime de aproape 5 metri.

Nu a fost efectuată nicio investigație arheologică științifică la vremea respectivă, dar conform unui preot care a vizitat caverna la scurt timp după descoperirea ei, în afară de pământ, acolo se mai găseau oase şi fragmente de ceramică. Dar, cele mai importante sunt sculpturile ce înfăţişează 4 sfinţi: Sf. Christopher, patronul călătorilor, avându-l pe copilul Iisus pe umăr şi un baston pe cealaltă mână, Sf. Caterina, Sf. Laurenţiu şi ceea ce pare a fi Sf. Mihail (sau posibil Sf. Gheorghe), care ţine în mână o sabie. Aceasta este îndreptată spre ceea ce ar putea fi cei 12 apostoli ai lui Iisus.

Panoul mare din stânga Sf. Christopher reprezintă Sfântul Mormânt, care are figura lui Hristos, așteptând învierea. Maria Magdalena sau un înger stau pe partea dreaptă; deasupra se observă o mână şi porumbelul (simbolul Duhului Sfânt).

Rândul lung de figuri de mai jos includ atât bărbați cât și femei și, deși nu se poate identifica niciunul din ei, cei marcați cu cruci ar putea fi sfinți, iar cei cu inimă ar putea fi martiri. Cele două figuri mici de sub Sf. Caterina ar putea fi regele Richard I, Inimă de Leu și regina Berengaria, a cărei coroană este arătată ca plutind deasupra capului, deoarece ea nu a fost niciodată încoronată ca şi regină. Sub Sf. Laurenţiu este o figură cu brațele ridicate, care a fost identificată ca fiind regele William al Scoției sau ca regele David.

Potrivit cercetătorului Stewart W. Miner, există, de fapt, dovezi clare că această cavernă ar avea o legătură cu templierii. Şi asta pentru că ea ar fi fost sculptată între anii 1307-1347, în perioada de glorie a templierilor, ţinând cont de faptul că sculpturi asemănătoare au fost realizate și în alte părți din Marea Britanie și Europa, dar şi a faptului că anul „1347” a fost găsit ca fiind sculptat pe o piatră.

Structura cavernei se aseamănă cu Biserica Sf. Mormânt din Ierusalim, care era esenţa lumii templierilor. O altă cercetătoare în domeniu, Sylvia Beamon, care a scris şi o carte intitulată „Caverna Royston”, susţine că partea superioară a cavernei ar fi fost folosită pentru ceremonii de iniţiere.

Caverna Royston rămâne cu adevărat un mister încă nerezolvat…

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page