Adâncimile mărilor şi oceanelor planetei reprezintă o lume plină de viaţă şi culoare ce găzduieşte mii de specii de vieţuitoare care nu au văzut niciodată lumina zilei. Cercetătorii au reuşit să identifice în ultimul deceniu 17.650 de noi specii de vieţuitoare subacvatice, cu ajutorul camerelor de luat vederi scufundate la adâncimi de peste 200 de metri, al sonarelor şi al altor tehnologii de ultima generaţie.
Ciudata menajerie subacvatică include crustacee şi specii gelatinoase care reuşesc cumva să trăiască într-o lume întunecoasă şi rece, la adâncimi de până la 5 kilometri. Cele mai multe creaturi ale adâncurilor se hrănesc cu „firmiturile” căzute din straturile mai puţin adânci ale apei, în timp ce altele consumă sulf şi metan, bacterii sau alte „delicatese” ale lumii în care lumina nu ajunge niciodată iar oxigenul este şi el extrem de rar.
Oamenii de ştiinţă au reuşit să inventarieze în ultimul deceniu 17.650 de noi specii ce trăiesc la adâncimi mai mari de 200 de metri, iar 5.722 dintre acestea reuşesc să trăiască chiar la adâncimi mai mari de 1.000 de metri.
La adâncimea de 2.750 de metri, de exemplu, în Golful Mexic, cercetătorii au descoperit un castravete de mare transparent, numit Enypniastes, care se deplasează cu ajutorul micilor sale tentacule cu o viteză mai mică de 2 centimetri pe minut, hrănindu-se în permanentă cu mineralele microscopice din apă.
Sursa: www.ziare.com