John Titor, călătorul în timp

  •  
  •  
  •  
  •  

john-titorJohn Titor, soldatul întors din anul 2036

În noiembrie 2000, îşi făcea apariţia, pe un forum de pe Internet, un personaj care semna iniţial TimeTravel_0. Acesta scria, printre altele, despre cum funcţionează un vehicul pentru călătoria în timp, ajungând să se prezinte, ulterior, drept “un soldat din anul 2036” (cu baza în Tampa, Hillsborough County, Florida) revenit cu misiune precisă. El şi-a dat şi numele – John Titor- susţinând că a făcut saltul temporal folosind o maşinărie fabricată la comandă guvernamentală de către General Electric, cu care a străbătut două mini-găuri negre. Titor a pretins că a fost trimis înapoi în anul 1975 ca să obţină un calculator portabil IBM 5100, capabil să ruleze mai multe tipuri de programe scrise în alte limbaje. Alegerea sa pentru această treabă ar fi avut legătură cu faptul că bunicul lui pe linie paternă fusese implicat direct în programarea şi asamblarea computerului cu pricina.

Potrivit inginerului Bob Dubke, de la IBM, afirmaţiile lui Titor, referitoare la capacitatea modelului respectiv de a emula alte sisteme şi de a depana aplicaţiile sunt pe cât de corecte, pe atât de surprinzătoare, dat fiind că aceste proprietăţi nu fuseseră făcute publice în 2000-2001! Cert este că, timp de 16 luni, până la brusca sa dispariţie virtuală, Titor a captivat numeroşi internauţi cu previziunile lui. Şi chiar dacă multe s-au dovedit inexacte, adepţii lui au găsit explicaţia: poate că evenimentele s-au petrecut doar într-unul din numeroasele universuri paralele coexistente! De pildă, Titor a prezis un conflict nuclear la scară mondială din 2015, un război civil din America în anii 2004/2005 cu punctul culminant în 2008, plus numeroase dezastre naturale provocate de om. El nu a pomenit însă nimic despre tragedia de la 11 septembrie 2001, ceea ce ulterior a dat apă la moară contestatarilor săi. Crononautul a mai spus că a făcut un “popas” în anul 2000 ca să avertizeze populaţia în legătură cu pericolul maladiei Creutzfeldt-Jakob, transmisă prin intermediul cărnii de vită infestată.

Călătoria în timp, posibilă din punct de vedere teoretic

Albert Einstein a revoluţionat universul ştiinţiifc, demonstrând, la începutul secolului XX, că timpul este relativ şi că depinde de mişcare şi de gravitaţie. Astfel, călătorind într-un avion către o anumită destinaţie, vei fi în contratimp cu câteva nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secundă) faţă de cei rămaşi pe loc. Prin urmare, intervalul de timp dintre două puncte stabile nu este fix, ci depinde de contextul în care este măsurat. În afară de mişcare, şi gravitaţia dilată timpul. Acesta curge mai încet, pe măsură ce gravitaţia devine mai mică. Pe Terra, efectul este nesemnificativ, dar apropiindu-ne de o gaură neagră, timpul ar deveni din ce în ce mai greoi, până când, la intrarea în aceasta, ar îngheţa cu totul. Teoria relativităţii a aprins imaginaţia oamenilor, care au început să viseze la călătorii temporale cu viteze superioare celei a luminii. Ulterior, fizicienii au presupus existenţa tahionilor – particule care pot circula în timp mai repede decât lumina- dar nu toată comunitatea ştiinţifică acceptă această ipoteză. Ea spune că tahionii pot avea şi viteze negative, deci ar putea veni din viitor. Deocamdată, existenţa tahionilor nu a putut fi demonstrată experimental, rămânând doar pură teorie. Dar dacă ipoteza se va adeveri, s-ar putea face legătura între tahioni, ca purtători de informaţie din viitor, şi călătoria în timp.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu