Japonezii mai consumă, câteodată, şi peşti vii!


„Shirouo no Odorigui” este o mâncare tradiţională japoneză, în care pești mici translucizi şi vii sunt serviți într-un pahar de apă şi consumaţi cu sos de soia.

Şi nu doar japonezii au asemenea obiceiuri bizare, ci şi alţi asiatici, cum ar fi coreenii, care consumă mici caracatiţe vii. Dar, ce credeţi că experimentează o caracatiță când este tăiată în bucăți și mâncată de vie? Ce se întâmplă fizic când brațele lor continuă să se miște după ce au fost tăiate? Probabil că reacția caracatiței la durere este similară cu cea a unei vertebrate. Ele pot anticipa o situație dureroasă, dificilă, stresantă – își pot aminti. Nu există absolut nicio îndoială că ele simt durere. Caracatița are un sistem nervos mult mai întins decât al nostru. Dacă la oameni, majoritatea neuronilor se află în creier, pentru caracatiță 3/5 din neuronii săi sunt în tentaculele sale.

Consumul de pește viu nu este, în general, considerat sigur și nu este recomandat din cauza mai multor riscuri pentru sănătate. Astfel, consumul de pește viu vă poate expune la bacterii dăunătoare, paraziți și viruși care pot fi prezenți în corpul peștelui sau în mediul înconjurător. Acest lucru poate duce la boli de origine alimentară.