Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Golemul, un monstru de tip Frankenstein, o creatură ocultă ce poate fi creată de cabalişti

  •  
  •  
  •  
  •  

blankGolemul este un monstru de tip Frankenstein, în tradiţia iudaică, dar este creat din pământ sfinţit şi apă neîncepută de izvor şi nu din fragmente de cadavru. De asemenea, este săvârşit de oameni care s-au purificat spiritual şi fizic, mai curând decât de savanţi eretici, în laboratoarele unor castele macabre, savanţi care aduc electricitatea din cer pentru a anima amestecul de fragmente umane. De îndată ce Golemul a fost format, cabalistul îi insuflă viaţă punându-i sub limbă o bucată de hârtie având scrisă pe ea Tetragrammatonul (numele din patru litere al lui Dumnezeu).

Potrivit unor anumite tradiţii, crearea Golemului este unul dintre stadiile avansate de dezvoltare pentru practicanţii fervenţi ai Cabalei şi ai alchimiei. Instrucţiunile pentru realizarea unui Golem, potrivit tradiţiei talmudice, au fost aşternute pe hârtie undeva în secolul al X-lea de rabinul Eliezar Rokeach, în „Cartea formării”, iar în adaptarea modernă a textului străvechi, rabinul Aryeh Kaplan sublinia că iniţiatul nu trebuie niciodată să încerce să realizeze singur Golemul, ci să aibă grijă să fie însoţit întotdeauna de unul sau doi colegi erudiţi, căci creatura poate deveni un monstru şi stârni haos. Dacă are loc totuşi o asemenea nenorocire, numele divin trebuie scos cumva din gura creaturii şi aceasta se va transforma iarăşi în ţărână.

Cel mai faimos Golem este „Yossele”, creatura despre care s-a spus că ar fi fost realizată de Judah Loew Ben Bezalel (1525-1609) pentru a-i apăra pe evreii din Praga împotriva acuzaţiei că sângele unui copil creştin ar fi fost folosit în timpul ritualului iudaic de Paşte, numit Seder. Există multe relatări asupra modului în care Yossele i-ar fi salvat pe evrei de represaliile declanşate împotriva lor de cetăţenii incitaţi de pamfletele antisemite. De îndată ce Golemul şi-a îndeplinit menirea, rabinul l-a încuiat în mansarda vechii sinagogi din Praga, loc în care creatura, se presupune, s-ar afla şi în ziua de azi.


  •  
  •  
  •  
  •  
Reclame
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu