Fizicienii au reuşit să încalce cea de-a doua lege a termodinamicii cu un dispozitiv special

  •  
  •  
  •  
  •  

Cea de-a doua lege a termodinamicii afirmă că întotdeauna căldura curge de la obiectul mai cald la obiectul mai rece, până când acestea se egalizează și se atinge o stare de echilibru termic. Căldura nu poate curge singură de la un obiect mai rece până la un obiect mai cald – sau cel puţin se credea acum.

Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au anunțat recent că par să fi încălcat a doua lege a termodinamicii cu un dispozitiv simplu cunoscut sub numele de „element Peltier”. Folosindu-l ca un tip de „baghetă magică” termodinamică, profesorul Andreas Schilling de la Departamentul de Fizică de la Universitatea din Zurich a anunțat într-un comunicat de presă că el și echipa sa au răcit o bucată de cupru de 9 grame de la peste 100° C până mai jos de temperatura camerei, fără o sursă externă de alimentare. Teoretic, acest dispozitiv experimental ar putea transforma apa fiartă în gheață, fără a folosi nicio energie externă.

Elementele Peltier utilizează în mod normal energie pentru a reduce temperatura și pot fi găsite în aparatele de răcire portabile, în răcitoarele pentru microprocesoare sau în minibarurile hoteliere. Deoarece un dispozitiv Peltier (denumit și răcitor termoelectric) nu are componente mecanice, acesta durează mai mult fără a fi nevoie de întreținere. Un dezavantaj poate fi acesta: dispozitivul poate fi utilizat numai pentru aplicații mici, deoarece poate genera doar o stare redusă de flux de căldură / rece. Desigur, abilitatea de a face acest lucru fără a folosi vreo sursă de energie ar schimba totul – dacă nu ar fi vorba de cea de-a doua lege a termodinamicii.

Schilling spune că teoretic un element Peltier perfect ar putea răci până la -47 °C. Din păcate, un astfel de element nu a fost încă creat. Când se va întâmpla asta, Dumnezeu ştie… Dar gândiţi-vă ce cantități mari de materiale fierbinți ar putea fi răcite cu mult sub temperatura camerei, fără niciun consum de energie…


  •  
  •  
  •  
  •