Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Filozoful Goethe a fost francmason

229

blankJohann Goethe, mare filozof şi scriitor german, a fost un practicant francmason. A fost iniţiat la 23 iunie 1780 în Loja “Amalia zu den drei Rosen” din Weimar, deja loja din Frankfurt la care aderase tatal iubitei lui – Lili Schonemann – dorind să-l fi primit printre membri.

În autobiografia sa, Goethe scria mai târziu: “Loja masonică din Frankfurt, respectabilă si solid fondată, căreia eu îi cunoşteam membrii cei mai influenţi, graţie legăturii mele cu Lili, mă invită discret să mă unesc cu ea. Dar, dintr-un sentiment de independenţă care mai târziu mi-a apărut ca o nebunie, nu am acceptat această idee.” La 24 iunie 1781 devine Companion, iar la 2 martie 1782 – Maestru. Iniţierea în Francmasonerie îi permisese să devină el însuşi, după cum chiar el se exprimase.

La 11 februarie 1783 aderă la Ordinul Iluminaţilor, ale cărui idealuri – înţelepciune, forţă, frumuseţe – erau tot masonice. Daniel Beresniak este de părere că “modul simbolic de abordare practicat de Francmasonerie este vizibil în toată opera lui Goethe”. A scris o serie de poezii inspirate din viaţa lojilor, reunite în volumele “Loghe şi Symbolum”. De asemenea, s-a exprimat critic cu privire la unele rătăciri ale Francmasoneriei din timpul său: “Francmasoneria este un stat în stat şi a o introduce acolo unde încă nu există nu este deloc recomandabil”.

Orgoni Crystal