Enigmaticul popor Clovis din America, precum şi mai multe animale au dispărut brusc în urmă cu 12.800 de ani, ca urmare a unui „impact extraterestru”

  •  
  •  
  •  
  •  

În urmă cu aproximativ 12.800 de ani, ceva ciudat s-a întâmplat în America de Nord. Poporul Clovis și multe bestii străvechi, cum ar fi mastodontul, mamutul și tigrul cu dinți sabie au dispărut brusc. Ce s-a întâmplat cu ei? Cercetătorii cred că platina şi un impact extraterestru pot explica dispariția misterioasă a oamenilor Clovis și a unor animale.

Arheologii de la Universitatea din Carolina au anunţat că au descoperit o abundenţă de platină, un element asociat cu obiectele cosmice (cum ar fi asteroizii sau cometele) în 11 situri arheologice „Clovis” din Statele Unite. Abundența de platină s-a găsit în straturile de sol care coincid cu „Dryas-ul Timpuriu” o perioadă de răcire climatică extremă, care a început în urmă cu 12.800 de ani și a durat aproximativ 1.400 de ani.

„Platina este un element foarte rar în scoarța terestră, dar este comun în asteroizi și comete”, spune Christopher Moore, autorul principal al studiului. El a spus că platina a fost găsită în straturile de sol din 11 situri arheologice din California, Arizona, New Mexico, Ohio, Virginia, Carolina de Nord şi Carolina de Sud. „Datele noastre arată că această anomalie este prezentă în sedimente din siturile arheologice din SUA, care datează la începutul Dryas-ului Timpuriu. Acest lucru este în concordanță cu ipoteza că a avut loc un impact extraterestru”.

Moore explică faptul că începutul Dryas-ului Timpuriu coincide cu sfârșitul culturii Clovis și dispariția a mai mult de 35 de specii de animale. Acest lucru sugerează că un eveniment asemănător cu o extincție a avut loc în America de Nord.

Anomalia de platină este similară cu constatarea existenţei de iridiu, un alt element asociat cu obiectele cosmice, pe care oamenii de știință l-au descoperit în straturile de rocă datate în urmă cu 65 de milioane de ani, acest lucru sugerând că un impact cosmic a cauzat dispariția dinozaurilor. Acel eveniment este cunoscut sub numele de Cretacic-Terțiar.

Potrivit lui Moore, extincţia dinozaurilor a fost rezultatul unui impact cu un asteroid foarte mare, în timp ce evenimentul ce a precedat Dryas-ul Timpuriu este, probabil, rezultatul lovirii de fragmentele unei comete de dimensiuni mult mai mici, cu diametru de circa 3 km. Evenimentul de impact Dryas Timpuriu nu este încă asociat cu niciun crater de impact cunoscut, acest lucru sugerând că fragmentele de cometă care au lovit Pământul au fost de gheaţă sau au explodat în atmosferă. De asemenea, acest lucru ar putea explica de ce s-a schimbat brusc clima în urmă cu 12.900 de ani. Temperaturile au scăzut rapid și rămas aproximativ la fel pentru o perioadă lungă de timp de 1.200 de ani, perioadă cunoscută sub numele de „era glaciară”.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

Adblock Detectat

Intretinerea acestui site este una costisitoare. Singurele venituri care ne sustin activitatea sunt din publicitatea on-line. Browserul dvs. are instalat un ad-blocker care nu permite afisarea acestora. Pentru citirea articolului, va rugam sa dezactivati modulul Adblock (whitelist / Pause on this site). Va multumim pentru intelegere!

Refresh Page