Dispariţia şi moartea misterioasă a 10 turişti ruşi în Munţii Ural: avalanşă sau experiment militar sovietic secret?

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free) + prelucrare proprie

Una dintre cele mai mari enigme din secolul al XX-lea este dispariţia şi moartea misterioasă a 10 turişti ruşi, eveniment ce a avut loc pe 1 februarie 1959, în Pasul Dyatlov din Munţii Ural. Când echipele de salvare au plecat în căutarea lor, iniţial s-a descoperit cortul părăsit al celor dispăruţi, cort ce a fost tăiat în mai multe locuri cu ajutorul unor cuţite bine ascuţite. Din acest loc, urmele dispar. Unele din aceste urme sunt făcute de tălpi fără încălţăminte, ceea ce arată că oa­menii au fost speriaţi în mod neaşteptat de ceva şi, intrând în panică, au reuşit în cele din urmă să se refugieze.

În apropriere de acest loc, membrii echipei de cercetare fac o altă descoperire: sunt găsite cadavrele turiştilor. Ele sunt acoperite de numeroase leziuni, cauza lor fiind însă necu­noscută. Şi ceea ce făcea acea privelişte înspăimântătoare, aproape de nesuportat, era faptul că pielea cadavrelor avea o misterioasă culoare portocalie, un fapt total inexplicabil.

Oare ce se întâmplase atunci, în acea iarnă a anului 1959? Într-un articol din ianuarie 2020 – 10 turişti ruşi au murit misterios din cauza radiaţiilor emise de o bizară sferă zburătoare portocalie? – propuneam ipoteza că turiştii ar fi putut muri de radiaţii mortale emise de o misterioasă sferă zburătoare văzută în zonă. Însă alte zeci de ipoteze au mai fost raportate de atunci.

În 2019, s-a emis încă o dată ipoteza că avalanşa ar fi fost vinovată pentru aceste morţi misterioase. Însă cortul se afla pe o pantă cu o înclinație prea mică pentru a permite o avalanșă. În plus, în noaptea de 1 februarie 1959, nu a fost nicio ninsoare care ar fi putut crește greutatea zăpezii din zonă, care să fi declanșat o avalanşă. Şi mai mult decât atât, majoritatea leziunilor ascuțite şi unele leziuni ale țesuturilor moi de corpurile victimelor au fost atipice față de cele cauzate de avalanșe, ale căror victime sunt de obicei asfixiate.

Totuşi, foarte ciudat e următorul fapt: de ce armata rusă a încercat să ascundă acest caz, însă a fost prea târziu, căci în mass-media apăruseră deja informaţii? De aici se naşte ideea dacă nu cumva acolo a avut loc un experiment militar secret sovietic care s-a terminat prost.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner