Ernst Haeckel (1834 – 1919) fost un eminent biolog și filozof german, profesor universitar la Jena, rămas în istoria științei pentru faimoasa „lege a lui Haeckel” (legea fundamentală a biogenezei). A studiat medicina și s-a dedicat studiului anatomiei comparate. Numele său este legat și de câteva scandaluri, provocate de descrierea unor specii inexistente.
În lucrarea sa din 1883, „The Pedigree of Man”, savantul Haeckel plasează omul primitiv în Lemuria, un continent mitic care s-a scufundat în ocean cu mult timp în urmă: „Probabil că Asia de Sud nu este leagănul iniţial al omului, ci Lemuria, un continent care se afla în sudul Asiei şi care s-a scufundat în adâncurile Oceanului Indian”.
Conform tradiţiilor ezoterice, lemurienii, locuitorii presupuşi ai Lemuriei, erau giganţi de tip „ciclopi”, adică aveau un singur ochi. Se crede că ulterior oamenii a dezvoltat doi ochi, după lemurienii ciclopi cu un singur ochi, aceştia din urmă făcând parte din „cea de-a treia rasă”. Conform aceloraşi tradiţii ezoterice, din lemurieni ar fi provenit atlanţii, locuitorii „celei de-a patra rase umane”.
În mitologia greacă, ciclopii au fost ființe fabuloase, reprezentate ca niște uriași cu un singur ochi în frunte. Ciclopii se aseamănă cu oamenii, dar diferă prin mărime, fiind gigantici. Mitologia greacă ne spune că ciclopii au rezultat din uniunea dintre Geea (Mama Natură) și Uranus (Cerul).