De ce Marte e o planetă roşie? Pentru că în urmă cu 180 de milioane de ani, acolo a avut loc o explozie nucleară!

  •  
  •  
  •  
  •  

V-aţi întrebat vreodată de ce „planeta roşie” e roşie? În urmă cu vreo 180 de milioane de ani în urmă, pe Marte a avut loc o explozie nucleară naturală care ar fi devastat totul, creând o undă de şoc ce a transformat această planetă în nisip uscat, relatează FoxNews. Şi ca totul să fie şi mai incredibil: o asemenea explozie nucleară naturală a apărut şi pe Terra şi s-ar putea întâmpla din nou, afirmă Dr. John Brandenburg, specialist în tehnologia propulsiilor din cadrul corporaţiei Orbital Technologies Corp.

„Suprafaţa marţiană este acoperită cu un strat subţire de materiale radioactive, incluzând uraniu, toriu şi potasiu radioactiv, iar toate acestea provin de la o pată roşie” a declarat Dr. Brandenburg site-ului FoxNews.com.”O explozie nucleară ar fi putut răspândi aceste substanţe peste întreaga planetă” a mai spus el, adăugând că „Hărţile în raze gamma de pe planeta Marte arată o mare pată roşie ce pare că se răspândeşte într-un anumit model, pe când, în cealaltă parte a planetei mai există încă o altă pată mare roşie”.

Conform lui Brandenburg, explozia naturală, echivalentul a un milion de bombe cu hidrogen de 1 megaton, ar fi avut loc în regiunea nordică a lui Mare Acidalium, unde există o mare concentraţie de radioactivitate. Această explozie ar fi umplut atmosfera marţiană şi cu radio-izotopi, ce au fost vizualizate în datele spectrometrice de raze gamma, luate de către NASA. Această radioactivitate explică, de asemenea, de ce planeta apare ca fiind roşie.

Brandenburg a mai spus că aceleaşi date spectrometrice de raze gamma arată o creştere a radiaţiilor de Xenon 129, această creştere putând fi observată şi pe Pământ, după o reacţie nucleară sau o răcire nucleară, ca de exemplu cea rezultată în urma exploziei centralei nucleare de la Cernobîl (1986) sau a dezastrului recent de la centrala Fukushima din Japonia.

Dr. David Beaty, managerul misiunii Marte de la Jet Propulsion Laboratory, a declarat lui FoxNews.com că găseşte această idee una fascinantă, dar că, pentru a fi demonstrată, NASA trebuie să efectueze o misiune în zona Mare Acidalium de pe Marte.


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner