Cum i-a păcălit navigatorul italian Columb pe indienii băştinaşi cu o eclipsă totală de Lună


Într-o nouă călătorie către Americi, în anul 1502, navigatorul italian Cristofor Columb a traversat Atlanticul cu patru nave. Însă, după ce au fost afectate de condițiile meteorologice mai dificile, o parte din ambarcaţiunile lui Columb au devenit instabile și au început să se descompună. Astfel încât, un an mai târziu, când a ajuns în Jamaica, Columb și echipajul său au rămas doar cu două nave.

Însă, Columb avea nevoie de ajutor. Iar acesta a venit de la băştinaşi, mai precis de la indienii Arawak. Aceştia au decis să-l ajute pe Columb, fiind impresionați de navele mari și de apariția ciudată a exploratorilor europeni. Astfel, băştinaşii le-au dat oamenilor lui Columb hrană şi provizii. Dar, la un moment dat, indienii Arawak s-au săturat de Columb și de oamenii săi și au refuzat să-i mai ajute în continuare.

Aceasta a fost o veste teribilă pentru Columb. Dar exploratorul italian mai avea o carte în mânecă. El era un excelent explorator; pentru a naviga pe glob, el s-a folosit de diagrame astronomice, precum și almanahuri care prezentau pozițiile lunii, dar și eclipsele lunare. Astfel, Columb avea un almanah care descria o eclipsă lunară totală ce urma să aibă loc în martie 1504, iar el a văzut acest eveniment astronomic ca pe o ocazie pentru a-i convinge pe localnici să-l ajute din nou.

Cu câteva zile înainte de eclipsă, Columb a vorbit cu indienii Arawak, spunându-le că Dumnezeu era foarte supărat pe ei, din moment ce refuzau să-l ajute. El le-a explicat indienilor că Dumnezeu „va face Luna întunecată” până când exploratorii vor primi din nou ajutor. Începând eclipsa totală de Lună şi văzând cum ea este „mâncată”, indienii Arawak s-au înspăimântat și au hotărât că nu ar trebui să-l „provoace” pe Dumnezeul exploratorilor albi, promițând să ofere din nou ajutor, dar rugându-l pe Columb să vorbească cu Dumnezeu pentru a reda aspectul normal al Lunii.

Chiar înainte ca eclipsa să se încheie, Columb a vorbit cu indienii, spunându-le că Dumnezeu i-a ascultat încă o dată și că Luna va reveni la starea ei inițială. Iar lucrul acesta chiar s-a întâmplat, dar nu datorită lui Dumnezeu, ci pentru că aşa era evenimentul astronomic.

Păcăleala lui Columb a funcţionat mai bine decât cineva şi-ar fi putut-o imagina vreodată, iar indienii Arawak au furnizat lui Columb și echipajului său mâncarea și proviziile de care aceştia aveau nevoie…

Foto: wikimedia.org (Commons Creative – free)
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO