Cum a încercat fiul lui Aladin să dărâme o piramidă egipteană

3.233 vizualizari

Piramida lui Mykerinos se află la o anumită distanţă de cea a lui Keops – terenul urcă uşor. Este cea mai mică din cele trei piramide de la Gizeh. Ea are numai circa 65 de metri înălţime. Pe latura ei sudică, ca şi la cea a lui Keops, se află trei piramide alăturate, G III-a, G III-b şi G III-c, numite piramidele reginelor. Pe latura nordică a piramidei lui Mykerinos se mai găsesc blocuri originale din calcar, a căror suprafaţă este parţial neprelucrată – de unde se creează impresia că lucrările nu au fost terminate complet. Egiptologii ne spun că Mykerinos a murit înainte de a se termina piramida şi că succesorul său, Şepseskaf a terminat în grabă totul.

Tot pe partea nordică este o gaură mare, oribilă. A apărut în 1196 d. Hr., când Malek Abd al Aziz Othman ben Yussuf, fiul lui Aladin, a vrut să dărâme piramida. Un străin neştiutor i-ar fi spus că sub piramidă se află probabil comori. După o muncă de opt luni a trebuit să renunţe la planul său, căci în tot acest timp a putut doar sa facă gaura vizibilă şi astăzi pe latura nordică. În Hitat, o culegere de scrieri arabe, se scrie:

„Au rămas acolo vreo opt luni împreună cu călăreţii şi pedestraşii şi au spart, după o muncă istovitoare şi deosebit de grea, doar una sau două pietre uriaşe pe zi. Unii săpau în piatră de sus cu icurile, alţii trăgeau de ele cu odgoane. În cădere făceau un asemenea zgomot de se cutremurau munţii şi pământul. Ele se afundau adânc în nisip; urma un alt chin să le mute din loc. După aceea, când găurile au fost terminate, au pus pene şi astfel le-au făcut să crape în mai multe bucăţi. Le cărau de acolo cu carele şi le descărcau la picioarele muntelui din apropiere. După ce au stat acolo multă vreme, au terminat banii, erau sleiţi de puteri şi nici nu mai voiau nimic, au renunţat; nu au obţinut nimic decât că au pocit piramida, iar neputinţa şi slăbiciunea lor a devenit evidentă.”