Codul Morse, „lucrarea lui Dumnezeu”!


codul morseSuccesul oricărui sistem electric de comunicaţie depinde de inteligenţa codului pe care-l utilizează, deoarece nu sunt transmise nici litere, nici cifre, ci doar o serie de impulsuri electrice care le reprezintă prin intermediul unei scheme arbitrare, abstracte şi prestabilite.

Telegrafia timpurie a încercat să transmită alfabetul în diverse moduri directe şi codate, toate fiind destul de primitive şi consumând prea multă energie pentru a putea fi folosite. Însă codul Morse, inventat în anul 183 5 de către americanul pictor devenit inventator Samuel F. B. Morse şi dat în folosinţă trei ani mai târziu, a fost cea mai importantă realizare care a revoluţionat domeniul telegrafiei.

Sistemul lui Morse se remarca prin simplitate şi necesita un electromagnet, un dispozitiv care se magnetizează prin activarea unui curent electric şi atrage uşor un contact metalic. Astfel, o serie de impulsuri electrice scurte activează şi dezactivează succesiv electromagnetul, transmiţând mesajul prin ciocănituri. Potrivit lui Morse, mesajul trebuia codat în linii şi puncte, fiecare grup reprezentând litere, numere şi semne de punctuaţie. În ansamblu, o schemă ingenioasă.

Totuşi, nu aceasta fusese concepţia iniţială a lui Morse. Prima sa încercare de stabilire a unui cod telegrafic consta în şiruri de semne de lungimi diferite pe o bandă mobilă; acestea desemnau cele zece cifre. Din această schemă elementară el a creat coduri alfabetice mai complexe, însă le-a abandonat în momentul în care, fiind profesor de artă la Universitatea din New York, în anul 1832, a imaginat împreună cu asistentul său, Alfred Vail, sistemul de linii şi puncte. În 1837 Morse obţinuse un patent de invenţie pentru codul său şi a format un parteneriat împreună cu Vail pentru înfiinţarea unei companii de telecomunicaţii.

Mesajul inaugural telegrafiat a fost transmis pe data de 24 mai 1844, când Morse, aflat la Washington, la Capitoliu, i-a trimis lui Vail, aflat în gara Mount Clare din Baltimore, celebra frază „Lucrarea lui Dumnezeu!” – transmisiune realizată printr-un cablu de fier cu izolatori de sticlă.

Deşi promiţătoare, telegrafia ce folosea codul Morse trebuia să depăşească câteva obstacole. Cel mai important era reprezentat de teama oamenilor că electricitatea ce trecea prin cablurile de deasupra caselor şi gospodăriilor le va afecta în mod negativ sănătatea copiilor şi culturile. Un grup de fermieri din sud a demolat o întreagă reţea telegrafică, pretinzând că aceasta provocase perioade de secetă ce au dus la pierderea mai multor culturi. Cu toate astea însă, curând, reţelele telegrafice împânziseră tot teritoriul Statelor Unite, transminţând mesaje în codul Morse şi jucând un rol important în cucerirea Vestului American.


Lasă un comentariu