Ciocolata modernă a apărut în urmă cu 2 secole, datorită invenţiei unui chimist olandez


În 1828, chimistul olandez Coenraad Van Houten a revoluționat ciocolata pentru totdeauna. Înainte de invenția sa, ciocolata era o pastă crudă, roșiatică, care abia ar fi recunoscută astăzi. Atunci, majoritatea oamenilor o beau mai degrabă decât s-o mănânce, iar gustul și textura erau complet diferite faţă de ciocolata modernă. Van Houten a creat o presă mecanică care a separat untul de cacao de boabele de cacao prăjite, rezultând o pulbere mai fină care putea fi amestecată mai uniform. Acest proces a creat ciocolata netedă, brună, pe care o cunoaștem astăzi.

Invenția sa a făcut ciocolată atât mai accesibilă, cât și mai plăcută. Noul proces a permis o mai bună amestecare cu lapte și zahăr, deschizând calea pentru primele tablete solide de ciocolată. Fără presa lui Van Houten, nu am fi avut niciunul dintre sortimentele de ciocolată de care ne bucurăm astăzi.

Istoria ciocolatei datează de peste 5.000 de ani, când arborele de cacao a fost folosit pe scară largă în America Centrală, unde băuturile de cacao erau considerate ca fiind de elită pentru diferite culturi, inclusiv mayaşi și azteci. Dovezile timpurii ale consumului de ciocolată datează din anul 600 î.Hr.; acest produs a fost adesea asociat cu inima și se credea că este psihedelic. Conchistadorii spanioli au adus ciocolata în Spania ca medicament. Din Spania, ciocolata a câștigat popularitate în rândul elitei europene în următoarele trei secole, fiind socotită drept afrodisiac.