Cea mai venerată şi mai misterioasă relicvă budistă: Dintele lui Buddha


Cea mai importantă şi venerată relicvă din Sri Lanka este Dintele lui Buddha. În perioadele tulburi ale istoriei Ceylonului, când cuceritori străini au avut pretenţii la tronul ţării, aceştia au încercat să captureze în primul rând Dintele lui Buddha, deoarece se credea că ţara va putea fi condusă numai dacă relicva respectivă putea fi capturată.

Încă înainte ca Dintele să fie adus în Ceylon, în India avea loc o luptă înverşunată între câţiva principi ale casei domnitoare. Chiar şi atunci când insulele au fost luate în stăpânire de către englezi, în codul de legi din Ceylon exista următorul text: „Relicva Dintele aparţine regelui şi locuitorilor Ceylonului”.

Conform celei mai vechi cronici budiste Mahavamsa, Dintele lui Buddha a fost adus din India în timpul domniei lui Sirimeghawanna (anul 371 d.Hr.) şi amplasat în clădirea cu denumirea de Hammachakka (construită în secolul al III-lea î.Hr.). Tot atunci a fost instituită şi o sărbătoare specială, în timpul căreia o procesiune solemnă a transportat Dintele lui Buddha într-una din cele mai cunoscute mănăstiri din Ceylon, Abha-yaghiri. Conform specialiştilor, Cultul Dintelui era legat de mănăstirea Abhayaghiri ce ţinea de şcoala mahayană, în timp ce direcţia dominantă din budismul din Sri Lanka era theravada. Clădirea din Anuradhapura, unde se păstra Dintele lui Buddha, nu mai există, se poate presupune doar unde era amplasarea reală a acesteia.

La sfârşitul secolului al XI-lea, legat de invazia insulei de către armatele imperiului Chol, relicvele au fost transportate în noua capitală, Polonnaruwa, de către regele Vijabahu, fiind aşezate într-o încăpere specială din Templul Dintelui. Acelaşi rege a instituit o sărbătoare specială în cinstea relicvei. Conform unei legende, în anul 1288, pe cînd o parte considerabilă a ţării fusese luată în prizonierat de tamili, Dintele lui Buddha a fost trimis în India. Abia peste câteva zeci de ani acesta a fost răscumpărat şi adus înapoi în Ceylon de către regele Parakramabah al III-lea.

În secolul al XII-lea, relicva Dintele lui Buddha, ţinută de regii sigalezi întotdeauna pe lîngă palatele lor, a căpătat un sens simbolic de protector al oraşului şi al poporului. În caz de pericol, Dintele, ca în oricare altă religie, precum şi patra (vas pentru strângerea milosteniei) erau transportate în locuri sigure. Niciunul dintre conducătorii singalezi nu a putut risca să-şi piardă relicva.

Templul dintelui lui Buddha

În secolul al XVI-lea, regele Viravikkama a construit un templu al lui Buddha în oraşul Kandi, cea de-a treia capitală a regilor singalezi. Din momentul respectiv şi până în prezent, Dintele lui Buddha se păstrează în acest oraş, în mănăstirea Dalada Maligava, într-o clădire cu un turn octogonal.

Conform uneia dintre legende, când, în timpul capturării insulei de către portughezi, capitala Kandi a fost rasă de pe faţa pământului, a dispărut şi relicva de preţ. În curând însă aceasta a apărut într-un mod miraculos în faţa regilor singalezi, reprezentând până în zilele noastre un obiect de veneraţie pentru un număr imens de budişti din întreaga lume.

În fiecare seară, în timpul rugăciunii, în templul lui Buddha sunt lăsaţi să intre toţi cei dornici; aceştia trec fără oprire pe lângă o mică stupă de aur în care se păstrează Dintele lui Buddha. Acesta nu este deschis nimănui, însă în anul 1881 o asemenea interdicţie nu exista şi Dintele a fost cercetat de omul de ştiinţă german Heckel. Într-un mod nu prea respectuos (lucru de înţeles din partea unui om de ştiinţă), acesta şi-a exprimat părerea despre relicvă, declarând că această „bucată de fildeş cu o lungime de 5,5 cm şi o grosime de 2,5 cm” nu poate fi dintele unui om, nici chiar al lui Buddha.

Oare această constatare arată că Buddha a fost extraterestru, aşa cum spuneam într-un articol din decembrie 2011 (https://www.lovendal.ro/wp52/buddha-un-extraterestru-organ-masculin-ascuns-limba-enorm-de-lunga-brate-pana-la-genunchi/)? Atunci remarcam că toate caracteristicile lui Buddha sunt departe de un om normal: braţe până la genunchi, piele aurie, 40 de dinţi, limbă lungă ce putea ajunge până la urechi.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO