Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Americanii îşi dau jos statuile personalităţilor istorice! De ce o fac? Cine vrea distrugerea și rescrierea istoriei americane?

  •  
  •  
  •  
  •  

blankZilele trecute, în Richmond (Virginia / SUA), a fost dată jos falnica statuie a generalului confederat Robert E. Lee. De ce americanii şi-au „ucis” astfel istoria?

Robert Lee, descris în cărțile de istorie ca un lider priceput, a fost comandantul-șef al armatei statelor confederate în timpul războiului civil american, conducând armata din Virginia de Nord, până la predarea sa în 1865. Generalul avea, de asemenea, o latură mai „întunecată”, deţinând mai mulţi sclavi, faţă de care, conform unor documente, ar fi fost foarte crud, încurajându-i pe supraveghetorii lor să-i bată. Cu toate acestea, în contrast cu reputația sa, într-o scrisoare datată 1856 el opina că sclavia era „un rău moral și politic” și că Dumnezeu va asigura emanciparea sclavilor.

Reacția publicului la eliminarea statuii generalului a fost mixtă, polarizând o America deja divizată cu privire la modul de raportare faţă de unele personaje istorice controversate. În timp ce unii s-au bucurat de demolarea monumentului liderului confederat, alții au susținut că SUA distruge astfel şi puțina istorie pe care o are.

Dar, adevărul e că Robert E. Lee a ajutat la încheierea primului război civil american. Unul din fondatorii mişcării Black Lives Matter, Lawrence West, a salutat această decizie, susţinând că statuia generalului a fost una „simbolică pentru mentalitatea colectivă, oamenii de culoare resimţind în mod regulat, zi cu zi, această represiune”.

Robert Poll, din grupul „Save Our Statues”, descrie evenimentul ca pe o altă etapă importantă în distrugerea și rescrierea istoriei americane.

În iulie 2021, îndepărtarea unei statui a generalului Lee, în apropiere de Charlottesville, a creat la fel de multe controverse. Aproximativ 168 de statui, monumente și simboluri confederate au fost eliminate în SUA doar în anul 2020.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal

 

Lasă un comentariu