Americanii îşi dau jos statuile personalităţilor istorice! De ce o fac? Cine vrea distrugerea și rescrierea istoriei americane?


Zilele trecute, în Richmond (Virginia / SUA), a fost dată jos falnica statuie a generalului confederat Robert E. Lee. De ce americanii şi-au „ucis” astfel istoria?

Robert Lee, descris în cărțile de istorie ca un lider priceput, a fost comandantul-șef al armatei statelor confederate în timpul războiului civil american, conducând armata din Virginia de Nord, până la predarea sa în 1865. Generalul avea, de asemenea, o latură mai „întunecată”, deţinând mai mulţi sclavi, faţă de care, conform unor documente, ar fi fost foarte crud, încurajându-i pe supraveghetorii lor să-i bată. Cu toate acestea, în contrast cu reputația sa, într-o scrisoare datată 1856 el opina că sclavia era „un rău moral și politic” și că Dumnezeu va asigura emanciparea sclavilor.

Reacția publicului la eliminarea statuii generalului a fost mixtă, polarizând o America deja divizată cu privire la modul de raportare faţă de unele personaje istorice controversate. În timp ce unii s-au bucurat de demolarea monumentului liderului confederat, alții au susținut că SUA distruge astfel şi puțina istorie pe care o are.

Dar, adevărul e că Robert E. Lee a ajutat la încheierea primului război civil american. Unul din fondatorii mişcării Black Lives Matter, Lawrence West, a salutat această decizie, susţinând că statuia generalului a fost una „simbolică pentru mentalitatea colectivă, oamenii de culoare resimţind în mod regulat, zi cu zi, această represiune”.

Robert Poll, din grupul „Save Our Statues”, descrie evenimentul ca pe o altă etapă importantă în distrugerea și rescrierea istoriei americane.

În iulie 2021, îndepărtarea unei statui a generalului Lee, în apropiere de Charlottesville, a creat la fel de multe controverse. Aproximativ 168 de statui, monumente și simboluri confederate au fost eliminate în SUA doar în anul 2020.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock