Yoghinul care îşi putea modifica pulsul inimii şi temperatura corpului

1.979 vizualizari

Multe dintre dovezile cele mai frecvente ale puterilor supranaturale provin de la yoghinii din India. În anii 1950, cercetătorii de la Fundaţia Menninger din Kansas, SUA, au găsit un yoghin care îşi putea provoca în mod voluntar fibrilaţia inimii la nivelul de 306 de bătăi pe minut. Astfel de ritmuri cardiace sunt rareori întâlnite în cazul oamenilor obişnuiţi, numai atunci când se află sub influenţa unui flux puternic de adrenalină. Acelaşi yoghin deţinea un control atât de puternic asupra funcţiilor microscopice ale propriului trup, că îşi putea modifica temperatura în mod spectaculos, într-o demonstraţie de-a dreptul uluitoare, reuşea să facă în aşa fel, încât o latură a palmei sale să fie fierbinte, iar cealaltă rece ca gheaţa. A izbutit să-şi provoace o diferenţă de temperatură între cele două feţe ale palmei de 12°C.

Un alt exemplu celebru, menit să ilustreze calităţile yoghine, este cel prezentat într-o fotografie din 1974, în care yoghinul este viu, deşi are capul îngropat în nisip. După cum susţin martorii, îşi oprise total respiraţia şi îşi redusese ritmul cardiac la două bătăi pe minut. În această stare putea să supravieţuiască cu capul în nisip câteva zile la rând.
Până la mijlocul secolului al XX-lea, când medicina a oferit, în sfârşit, explicaţiile necesare, nu s-a crezut că este posibil un astfel de control minuţios al actelor reflexe. Yoghinii pot să-şi controleze funcţiile corpului cu ajutorul puterii meditaţiei; reuşesc astfel să-şi încetinească metabolismul, să-şi controleze temperatura corpului, ritmul inimii şi chiar şi activitatea electrică a creierului. S-a afirmat că unii yoghini pot chiar şi să leviteze.

Aceste demonstraţii impresionante de control confirmă puterile misterioase ale creierului uman, la care pot ajunge cei care îşi dedică viaţa atingerii unei stări de meditaţie avansată. Asemenea calităţi supraumane oferă restului lumii o imagine ispititoare a uluitorului potenţial aflat la îndemâna conştientului uman, dar la care, deocamdată, omul obişnuit nu are acces.