Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Turnul otoman şi templul lui Atena Nike…istoricii ne mint de construcţiile din Grecia antică?

188

blankTemplul lui Atena Nike face parte din Acropolisul Atenei (Grecia), adică zona arheologică care, conform arheologilor, ar fi fost construită în urmă cu peste două milenii în vechea Grecie. Se ştie că Grecia a fost mult timp sub stăpânirea otomanilor (începând din secolul al XV-lea şi până în prima parte a secolului al XIX-lea), iar aceştia şi-au pus amprenta şi asupra construcţiilor din zonă.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, arheologii greci, împreună cu cei din Occident au început să pună în valoare construcţiile antice din Acropolisul Atenei. Precum spuneam şi la începutul articolului, templul lui Atena Nike face parte din acest acropolis şi, conform arheologilor, el a fost ridicat în secolul al V-lea î.Hr. pentru comemorarea victoriilor grecilor asupra perşilor, fiind decorat cu o friză ce reprezintă scene de luptă.

Dar, priviţi vă rog, cu atenţie, poza din acest articol. Este o poză rară, realizată în anul 1865, şi în care este prezentat acest templul al Atenei Nike, în spatele său putându-se vedea un turn otoman, ridicat probabil în secolul al XVI-lea. Între timp, acest turn otoman a fost dărâmat. Oare din ce motiv? Pentru a ascunde ceva? Pentru că, dacă vă veţi uita la zidăria turnului medieval, veţi observa că aceasta este identică cu fundaţia templului lui Atena Nike! Cum otomanii n-au venit în Grecia mai devreme de secolul al XV-lea, înseamnă că am fost minţiţi cu datarea acestui templu cu cel puţin 2.000 de ani. Înseamnă că şi celelalte construcţii din Acropolisul Atenei n-au vechimea de mii de ani de care tot ni se spune… Să-i mai credem pe istorici?

Orgoni Crystal