Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Din nou Biblia are dreptate: a fost descoperit locul bătăliei cu regele asirian Sanherib, căruia îngerul Domnului i-a zdrobit 185.000 de militari


Arheologii au găsit o bază militară antică care ar putea confirma parțial povestea din Biblie despre îngerii lui Dumnezeu care au respins un atac asupra Ierusalimului. O poveste biblică spune că în urmă cu aproximativ 2.700 de ani, Dumnezeu a trimis un înger mesager să înfrunte o armată de războinici asirieni care au venit cu intenția de a cuceri Țara Sfântă.

Potrivit legendei, îngerul Domnului și-a adus mânia asupra armatei asiriene și a ucis 185.000 de soldați într-o singură noapte. Până de curând, nu a existat nicio dovadă arheologică că o astfel de bătălie ar fi putut avea loc, cu excepția elementelor supranaturale. Acum însă, arheologul Stephen Compton, înarmat cu metode moderne de cartografiere, a descoperit dovezi că o bătălie epică a avut loc.

Imperiul Asirian a existat între 1365 și 609 î.Hr., adică cu sute de ani înainte de vremea lui Hristos. Invazia Ierusalimului a fost lansată de regele asirian Sanherib. Era dornic să-și afirme dominația politică și economică asupra tuturor rutelor prin deșertul sirian care duceau la Marea Mediterană.

Anterior, oamenii de știință au găsit o scenă care a fost sculptată pe pereții de piatră ai palatului regelui Sanherib. A fost dedicată cuceririi Lachisului, un oraș la sud de Israel. De asemenea, sculpturile au identificat o bază militară, permițând oamenilor de știință să o compare cu fotografiile din zonă făcute în anii 1910.

Compton a văzut o zonă care avea aceeași dimensiune și formă ca picturile de pe pereții palatului. În această zonă au fost găsite ruine – rămășițele unui zid perimetral, precum și fragmente de ceramică. Explorările arheologice ulterioare ale sitului au arătat că acesta a fost abandonat după invazia lui Sanherib și a rămas așa timp de 2.600 de ani.

Prima descoperire a permis cercetătorilor să continue căutarea altor instalații militare în zonă. În cele din urmă, Compton a găsit fosta locație a taberelor militare ale lui Sanherib. „Fiecare era un sit circular situat aproape de zidurile vechi ale orașului și fiecare tabără avea același nume arab, sau așa se spune pe una dintre hărțile timpurii”, a declarat Compton. Numele taberelor sugera, de asemenea, că în acest loc forțele lui Sanherib și-au planificat atacul.

Trei pasaje biblice detaliază modul în care soldații asirieni au fost masacrați în noaptea dinaintea atacului asupra Ierusalimului. În toate cele trei cazuri, Dumnezeu a trimis un înger care a intrat în tabăra inamicului și a ucis toți soldații în timp ce aceștia dormeau. Mesagerul Domnului a fost trimis să protejeze Ierusalimul ca răspuns la rugăciunile conducătorului său, Iezechia.

36. Şi a ieşit îngerul Domnului şi a bătut în tabăra Asiriei o sută şi cincizeci de mii; iar dimineaţa, la sculare, toţi erau morţi.
37. Atunci Sanherib, regele Asiriei, a ridicat tabăra şi a plecat şi s-a oprit la Ninive. (Isaia 37: 36-37).

21. Şi a trimis Domnul pe un înger care a pierdut pe tot viteazul şi războinicul şi căpetenia şi generalul din tabăra regelui Asiriei, încât acesta s-a întors cu ruşine în ţara sa; şi când a intrat în casa dumnezeului său, l-au ucis cu sabia acolo fiii lui.
22. Aşa a scăpat Domnul pe Iezechia şi pe locuitorii Ierusalimului din mâna lui Sanherib, regele Asiriei, şi din mâna tuturor celorlalţi şi i-a apărat din toate părţile. (2 Cronici 21-22).

19. Şi afară de acestea le-a arătat şi apărările cele făcute strămoşilor lor şi izbânda cea de pe vremea lui Sanherib, cum au pierit o sută optzeci şi cinci de mii. (2 Macabei 8:9).

Deşi în două cărţi din Biblie apar două versiuni de victime (150.000 vs. 185.000) , diferenţa nu e foarte mare, posibil să fi provenit din cauza unor surse diferite.

O altă variantă a acestei legende spune că o ciumă a ucis armata asiriană, iar versiunea greacă susținea că armata a fost învinsă pentru că șoarecii s-au strecurat în tabără noaptea și le-au roade corzile de la arc și curelele de pe scuturi.