O serie de documente și legende străvechi conțin descrierea unor fenomene care dau de gândit. În anul 1587, regele tibetan Bsod-nams Rgya-mtsho adoptă titlul de Dalai-Lama, devenind conducătorul suprem spiritual, politic, militar și administrativ al Tibetului. El a dispus constituirea unor importante arhive secrete, conținând descrierea unor remarcabile fenomene naturale, evenimente istorice, aparate, mecanisme și arme, informații geografice, astronomice, meteorologice și geologice, studiate de erudiții conducători lama din izolatele mănăstiri montane „gompa“.
Dar, aproape 200 de ani mai târziu, un război civil îl aduce la putere pe șeful partidei adverse, a cărui primă grijă a fost distrugerea inestimabilelor arhive. Există însă și documente tibetane scăpate de furia distructivă a taberelor adverse, dar majoritatea sunt ținute încă secrete.
Printre puținele care au fost totuși făcute publice, se numără și vechile „cărți” (culegeri de informații și date sistematizate) numite Tantjua și Kantjua. Ele descriu aparate de zbor preistorice (pe care le numesc „perlele cerului”), făcute din aliaje de fier și un metal dur, negru, identificat de cercetătorii americani (în revista „Science and Mechanics“) cu… titanul.
În 1970, a fost folosit pentru prima oară un mare procentaj de titan (93%) la construcția avionului american SR 71 Black Bird, titanul fiind singurul metal ce rezistă fără să se topească la temperatura care ia naștere prin frecarea fuselajului de aerul atmosferic la viteze de 3,5 Mach – de peste 3 ori mai mare decât viteza sunetului).
Ambele cărți tibetane interziceau categoric difuzarea acestor informații, care trebuiau să rămână strict secrete, fiind accesibile numai conducătorilor mănăstirilor și lui Dalai-Lama.