„Războiul mondial zero” de acum 3.000 de ani din estul Mediteranei a fost declanşat de misterioşii „Oameni ai Mării”?


A existat în istoria îndepărtată a omenirii un eveniment controversat şi puţin cunoscut, numit şi „războiul mondial zero”, cel care se presupune că a precipitat prăbușirea civilizațiilor din epoca bronzului în estul Mediteranei în urmă cu aproximativ 3.200 de ani. O civilizație misterioasă și puternică, luvienii, ignorați de mulți arheologi, ar fi putut fi catalizatorul acestui război. În al doilea mileniu î.Hr., civilizația înflorise în tot estul Mediteranei. Vechii egipteni au coexistat cu hitiții din Anatolia centrală și micenienii din Grecia continentală, printre alții. Cu toate acestea, într-o singură generație, aceste civilizații s-au prăbușit. Motivele acestei scăderi bruște rămân controversate, cu teorii variind de la schimbările climatice la cutremure și tulburările sociale. Eberhard Zangger, directorul Centrului de Studii Luwios din Zurich (Elveția), susține că lipsește o piesă crucială a puzzle-ului: o altă civilizație puternică din Anatolia de Vest a jucat un rol cheie în acest colaps.

Această teorie, susținută de textele egiptene antice, descrie atacurile asupra Ciprului și Siriei de către misterioșii „Oameni ai Mării”. Zangger ajunge la concluzia că acești atacatori enigmatici erau, de fapt, luvienii antici. Conform teoriei lui Zangger, aceştia au ars temple și clădiri, alungând clasa conducătoare și făcând ca civilizația hitită să piardă în uitare timp de 3.000 de ani. Regii micenieni, văzând oportunitatea, au construit o flotă imensă și au atacat orașele-port din Asia Mică, distrugându-i în cele din urmă pe luvieni, care au rămas neprotejați din cauza teritoriului lor întins. Totuşi, în cele din urmă, forțele miceniene și luviene s-au unit în înainte de celebrul asediu al Troiei.

Luvienii au rămas complet necunoscuți din punct de vedere arheologic. Nu apar pe nicio hartă politică a epocii bronzului din Marea Egee și practic nu există preistorici care să afirme public că luvienii au deținut vreodată putere economică și politică. Se credea anterior că luvienii nu aveau nicio putere economică sau politică și erau prea dispersați printre regate minore pentru a reprezenta o amenințare. De fapt, anterior se credea că teritoriul lor era locuit doar de oameni nomazi, cărora le lipseau puterea politică.

Deși nu toți arheologii sunt de acord că luvienii sunt misterioșii „Oameni ai Mării”, mulți susțin ideea că este nevoie de mai multe cercetări în zona de vest a Anatoliei.