Provenzano, un killer de excepţie cu creier de găină

1.931 vizualizari

provenzanoProvenzano şi-a început cariera în anii ’50, împreună cu Salvatore Riina, devenind cel mai de încredere locotenent al lui Luciano Liggio, şeful Cosa Nostra la acea vreme. Despre el, Liggio se spune că ar fi zis: “Trage dumnezeieşte, dar are creierul ca al unei găini”. În pofida acestui fapt, a reuşit să ajungă la vârf în organizaţie în anii ’80, după ce a comandat uciderea tuturor rivalilor săi.

Deşi multă vreme a fost considerat doar un killer fără scrupule şi cam atât, în decursul anilor au ieşit la lumină şi responsabilităţile de care Provenzano se achita cu succes în cadrul organizaţiei de spălare de bani. Mai mult: cei mai apropiaţi colaboratori ai lui au dat în vileag sofisticate contracte ilegale ale acestuia şi legături strânse cu lumea politică.

A fost dat în urmărire timp de 43 de ani, atât de mult încât o vreme s-a crezut că ar fi fost omorât şi cadavrul i-ar fi fost făcut dispărut. Super-boss-ul Bernardo Provenzano a fost descoperit de-abia în primăvara lui 2006, când s-a aflat că se refugia într-o fermă din zona Corleonese, de unde le dădea ordine acoliţilor săi prin intermediul unor bileţele, devenite faimoase.