Ar putea fi vampirii reali? Povestea incredibilă a statuii „mâncătorului de copii” din Elveţia…


Ar putea fi vampirii reali? Într-un articol publicat în 2015 de popsci.com, se vorbeşte despre cum nişte experimente conduse de cercetători au arătat cum şoarecii bătrâni au putut fi reîntineriţi cu ajutorul sângelui provenit de la şoarecii mai tineri. În sensul acesta nu ar fi lipsită de sens ideea existenţei vampirilor – creaturi mitice care se hrănesc cu sânge uman. Oare vampirii au nevoie de sânge pentru a reîntineri?

Şi dacă tot suntem la subiectul acesta, să vă vorbsc puţin despre o statuie ciudată din Berna (Elveţia) – statuia mâncătorului de copii, care se află expusă în centrul oraşului de aproape 500 de ani. „Mâncătorul de copii” sau „Kindlifresser” (cum se numeşte ea) se află amplasată în Berna din 1546, într-una din cele mai vechi fântâni ale oraşului. Ea prezintă un copilaş aflat deja în gura unui gigant, pentru a fi mâncat, ceilalţi 3 copii fiind ţinuţi în mâna stângă a căpcăunului, gata şi ei pentru a fi „consumaţi” ulterior.

Ciudat, dar nimeni nu știe exact de ce se află statuia acolo. Există trei teorii principale. Prima ar fi că Kindlifresser-ul a fost construit ca un fel de avertisment pentru comunitatea evreiască din Berna. A doua teorie este că acel căpcăun înspăimântător este o descriere a lui Kronos, titanul grec. Kronos are, fără îndoială, una dintre cele mai tulburatoare povești din mitologia greacă; el îi mănâncă pe toți copiii lui Dumnezeu pentru a-i împiedica să-i preia tronul. A treia teorie este aceea că Kindlifresser ar trebui să fie fratele mai mare al lui Ducelui Berchtold, fondatorul orașului Berna. Se pare că invidia de a fi umbrit de fratele său mai tânăr l-ar fi făcut să se înfurie, iar într-o criză de furie i-a strâns și i-a mâncat pe copiii orașului.