Opinie şocantă: ruşii nu ar fi beţivi, ci au sărbătorit prea mult victoria asupra fascismului

1.117 vizualizari

vodkaPărerea acreditată că patimă beţiei ar fi o stare firească a ruşilor nu este decât un mit, considera medicul Evgheni Briun, responsabilul-sef de tratarea alcoolismului în regiunea Moscova. El susţine că, în Rusia, nu se bea nici mai mult nici mai puţin decât în celelalte state în care băuturile alcoolice nu sunt interzise, relatează miercuri Interfax, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte creşterea dependenţei de alcool în fosta URSS şi, în special, în Rusia, fenomenul s-ar explica, în opinia sa, prin „sărbătorirea prea îndelungată a victoriei asupra fascismului”. „La ora actuală, în privinţa alcoolismului, Rusia nu arata nici mai bine, nici mai rău în raport cu alte ţări”, apreciază doctorul Briun, indicând că numai 2% din populaţia Federaţiei Ruse suferă de alcoolism cronic.

Încă 10% din populaţie consumă zilnic alcool, spune acelaşi medic, amintind că, în perioada ţaristă, în Rusia, s-a băut mai puţin decât în zilele noastre fiindcă populaţia era mai religioasă, iar consumul de alcool era strict reglementat de tradiţiile ortodoxe. În post, „Ivan de dinaintea revoluţiei bolşevice din 1917 nu se atingea de votcă”, remarcă el, cu oarecare nostalgie. Situaţia s-a schimbat radical însă în epoca sovietică, mai ales ca urmare a celui de-Al Doilea Război Mondial, afirmă medicul-şef al Moscovei, indicând că, pe front, ruşii se obişnuiseră să bea mult şi, odată terminat războiul, au sărbătorit victoria o perioadă mai îndelungată, mai ales pe fondul sărăciei şi al distrugerilor.