Misteriosul caz Hoffa cercetat din nou de FBI

187

În Statele Unite a fost relansat unul dintre cele mai mari mistere ale secolului trecut, odată cu declanşarea unei noi anchete de către agenţii FBI, menită să elucideze dispariţia legendarului lider sindical Jimmy Hoffa. FBI a lansat o amplă operaţiune de căutare de “probe în afacerea Hoffa” în zona unei ferme din Michigan, unde se afla o crescătorie de cai.

Jimmy Hoffa, liderul celui mai puternic sindicat din SUA, Teamsters, al camionagiilor, a dispărut în mod misterios în 1975, probabil ucis de mafie pentru a prelua sindicatul. În anii ’60 şi ’70, Hoffa devenise unul dintre cei mai influenţi oameni din America şi, din cauza legăturilor sale cu mafia, era în vizorul ministrului justiţiei, Robert Kennedy, din administraţia preşedintelui John Fitzgerald Kennedy. Condamnat în 1964 la 13 ani de închisoare pentru vina de a fi spălat banii mafiei italo-americane, Hoffa a fost graţiat de preşedintele Richard Nixon în 1971. El a fost văzut ultima oară la 30 iulie 1975, în restaurantul Vulpoiul Roşu din Milford – la 30 km distanţă de locul unde au loc căutările în prezent -, unde s-a întâlnit cu şeful mafiei din Detroit, Anthony (Toni Jack) Giacalone şi Anthony (Toni Pro) Provenzano, un oficial din New Jersey al Teamsters, ambii decedaţi între timp. Ani de zile, FBI a căutat să afle modul în care a dispărut Hoffa, fiind vehiculate diverse teorii şi urmate toate de informaţiile martorilor mafiei.

Oamenii FBI, agenţi, arheologi, antropologi, dar şi câini specializaţi în descoperirea cadavrelor au invadat în aceste zile fermă, în căutarea trupului lui Hoffa, după ce au fost informaţi de un fost cunoscut al acestuia, un deţinut de 75 de ani, considerat “credibil”.