Incredibil: o localitate din Italia, scufundată în beznă timp de 3 luni pe an, şi-a construit propriul „Soare”!


Viganella este o mică localitate din nordul Italiei, care are drept particularitate faptul că ea este învăluită în întuneric timp de 3 luni pe an, şi asta pentru că este înconjurată din toate părţile de munţi. De aceea, pentru a le oferi locuitorilor mai multă lumină naturală, autoritățile au construit o oglindă gigantică pe unul dintre munți, aşadar şi-au creat propriul „Soare”, pentru a reflecta lumina Soarelui adevărat, ce bate pe un munte din apropiere.

Viganella este o localitate scufundată în întuneric timp de 90 de zile, între lunile noiembrie și februarie, ea fiind înconjurată de munți și văi abrupte, care blochează razele Soarelui în acele luni. Lipsa luminii solare a făcut ca localnicii să experimenteze scăderea nivelului de serotonină. Lipsa luminii naturale poate avea efecte negative asupra dispoziției, somnului, nivelului de energie.

De aceea, autorităţile au construit în anul 2006 o oglindă masivă, cu dimensiunile de 8 metri pe 5 metri, plasată pe munte şi care reflectă razele Soarelui, atunci când acestea nu ajung în localitate. Și acest lucru s-a dovedit a fi benefic, localitatea primind 6 ore de lumină pe zi.

Primarul localităţii Viganella a spus: „Ideea din spatele proiectului nu are o bază științifică, ci una umană. Ea provine din dorința de a permite oamenilor să socializeze iarna, când orașul se închide din cauza frigului și întunericului”.


Lasă un comentariu