Lanțul Munților Gamburtsev poate fi găsit în Antarctica și, deși au dimensiuni similare cu Alpii Europei, nimeni nu i-a văzut vreodată. Un grup de exploratori ruși care au călătorit pe continent în anii 1950 au observat fluctuații ciudate de gravitație care veneau de sub gheață. Cauza acestor fluctuații bizare? Un întreg lanț muntos subglaciar, ascuns sub un strat de gheață de 5 km grosime.
Munții sunt extrem de vechi și fac parte dintr-o formaţiune care s-a format în urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani. Cu aproximativ 34 de milioane de ani în urmă, calota de gheață a Antarcticii a început să se formeze, încapsulând totul pe o distanţă de mii de kilometri. Dacă gheața nu ar fi păstrat zona, eroziunea și-ar fi jucat rolul. Oamenii de știință studiază și astăzi aria subglaciară, iar Fausto Ferraccioli de la British Antarctic Survey din Cambridge, Anglia, chiar a spus: „Este la fel de interesant ca și explorarea unei alte planete”. Sau terifiant. Nu se poate spune ce forme de viață s-au păstrat și în gheața înghețată din Antarctica cu milioane de ani în urmă.
Dar dacă Antarctica s-ar topi, vârfurile și crestele Munţilor Gamburtsev ar fi unul dintre cele mai înalte lanțuri muntoase ale continentului. Vârfurile muntilor măsoară acum mai mult de 2.700 metri deasupra nivelului mării.