În România, Securitatea îi putea aresta pe cei care spuneau în public următoarea propoziţie: „Nu voi pronunţa niciodată cuvântul tovarăş!”


În „Caietele CNSAS” nr.11-12 / 2013, ni se vorbeşte, printre altele, despre un raport al Securităţii (Direcţia Regională Bacău) din anul 1951, referitor la un grup de avocaţi din Bacău, care erau „elemente duşmănoase” împotriva regimului comunist.

Ia să vedem pentru ce erau „vinovaţi” acei avocaţi – unii dintre ei fiind ulterior chiar şi arestaţi! Pur şi simplu pentru nişte opinii contrare regimului politic stalinist din acea perioadă. Iată câteva exemple:

* În ziua de 3 Nov. 1949 a respins cu un gest sfidător de a subscrie pentru Casa Scânteii spunând: „Eu nu subscriu nimic deoarece nu am nimic cu Scânteia voastră”.

* În ziua de 6 martie 1950 vorbind despre lipsa de pe piaţă a unora dintre alimente, numitul Racoviţă a spus: „Cum vrei să fie alimente dacă totul merge în Rusia, în curând ne vor lua şi pielea de pe noi, dar mult nu vom mai putea sta cu mâinile la spate”.

* În ziua de 28 Aprilie 1951, a afirmat în mod deschis că ascultă cu regularitate posturile de radio imperialiste care au emisiuni speciale pentru români.

* În ziua de 29 octombrie 1950 s-a declarat foarte bucuros când a auzit că în Coreea înaintează americanii iar comuniştii mănâncă bătaie.

* În ziua de 29 noiembrie 1949 faţă de informatorul nostru s-a exprimat că nu se va putea împăca niciodată cu ideile distrugătoare ale comunismului care înăbuşe orice iniţiativă constructivă. În continuare a afirmat că datorită comunismului ţara noastră se află într-o nemaipomenită stare de sărăcie.

* În ziua de 6 noiembrie 1950 a afirmat că grâul nostru se vinde pe pieţele străine numai cu scopul de a menţine preţul rublei. În continuare a afirmat că toate lipsurile şi nevoile noastre se datorează ruşilor care sug în mod sistematic ţările de democraţie populară.

* În ziua de 5 ianuarie 1950, în timp ce informatorul nostru se uita la portretul lui Mao-Tse-Dun, el s-a exprimat cu cuvintele: „Sunt simpatici chinezii ăştia, chiar şi chinezii din ţară de la noi”, în felul acesta desconsiderând conducătorii partidului şi ai regimului nostru după zicala veche reacţionară „eşti un chinez” – epitet care se atribuia acelora care erau incapabili.

* În ziua de 18 martie 1950, vorbind despre unele lipsuri temporare a unor articole de consum de pe piaţă faţă de informatorul nostru a spus: „Cum vrei să fie alimente când totul merge la răsărit la bunii noştri vecini care iau totul”.

* În ziua de 6 Septembrie 1950, faţă de informatorul nostru a spus: „Nu ştiu ce, dar eu nu pot să sufăr pe acei care spun tovarăş şi asta cred că se întâmplă pentru că nu pot suferi nici cuvântul în sine de tovarăş”. În continuare apoi a spus: „Nu voi pronunţa niciodată acest cuvânt”.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO