„Frumoasa Zaraza” a existat vreodată? Un mister încă nedezlegat…

  •  
  •  
  •  
  •  

Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza,
Cine te-a iubit?
Câţi au plâns nebuni pentru tine,
Şi câţi au murit?
Vreau să-mi dai gura-ţi dulce Zaraza,
Să mă-mbete mereu.
De a ta sărutare Zaraza vreau să mor şi eu!

Cine n-a auzit vreodată de această melodie celebră – „Zaraza”, interpretată magistral de Cristian Vasile? Cel puţin ce mai în vârstă o cunosc cu siguranţă. Însă, cine a fost Zaraza? A existat un asemenea personaj? Răspunsul ar putea fi nu…

La origini, „Zaraza” este titlul unui tango sud-american (din Uruguay) scris în 1929 de către compozitorul Benjamin Tagle Lara (ce a scris şi textul melodiei). „Zaraza” în limba spaniolă înseamnă „creton”, adică o ţesătură imprimată. Undeva prin vara anului 1931 la restaurantul bucureştean „Vulpea roşie” este invitat celebrul cântăreţ sicilian Corsini, unde cântă „Zaraza”, tangoul lui Lara.

După aceea, Ion Pribeagu a scris textul în limba română, iar Cristian Vasile l-a făcut celebru, melodia căpătând mult timp valoare de simbol în muzica ușoară românească. Iar pânza imprimată s-a transformat într-o… femeie frumoasă!

Într-un articol de pe historia.ro se spune că „Zaraza” ar fi existat cu adevărat, fiind o prostituată de lux deosebit de frumoasă; se mai crede că ea ar fi pierit de tânară, ucisă de un om plătit de un admirator gelos. Însă această poveste apare în cartea lui Mircea Cărtărescu, “De ce iubim femeile”. Deocamdată, totul pare să fie doar o legendă, neexistând nicio dovadă că o asemenea femeie ar fi existat vreodată.

Eu am însă o altă versiune: n-ar fi exclus ca „frumoasa Zaraza” să fie, de fapt, o altă femeie pe care Cristian Vasile a iubit-o în ascuns. Ca, de exemplu, Mia Braia, sora Ioanei Radu, şi ea solistă de muzică ușoară, cântece populare şi romanţe. Mia avea 20 de ani în 1931, când a apărut „Zaraza” lui Cristian Vasile; interesant e faptul că în iunie 1974, atunci când artistul a murit, el a fost condus pe ultimul drum şi de Mia Braia.

Dacă frumoasa Zaraza a existat vreodată este un secret pe care doar artistul Cristian Vasile l-a ştiut…

Puteţi asculta pe YouTube melodia „Zaraza”, interpretată de Cristian Vasile.

 

 


  •  
  •  
  •  
  •